Misja Tereski
Ananasowiec
Doskonałe ciasto na ¶więta i nie tylko. Składniki: * CIASTO BISZKOPTOWE * 4 jajka * 3/4 szklanki m±ki * 1/2 szklanki cukru * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * * KREM * 1 puszka ananasa * 1 kostka masła * 1 budyń waniliowy * 3 łyżki wody * 4 żółtka * 4 łyżki cukru * * BEZA KOKOSOWA * 4 białka * 1 szklanka cukru * 20 dag wiórek kokosowych Przepis na ciasto biszkoptowe: Upiecz biszkopt ma być cienki. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na krem: Z soku z ods±czonych ananasów, budyniu, cukru i żółtek ugotować budyń. Ostudzić. Dodać do masła, na koniec dodać ananas pokrojony w kostkę. Przepis na bezę kokosow±: Z białek i cukru ubić pianę na sztywno. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać na pergaminie. Upiec bezę w tej samej formie co biszkopt. Bezę piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Biszkopt nas±czyć. Na wierzch położyć krem i na górze bezę. |