Bandilleras

Misja Tereski
Bandilleras

SKŁADNIKI: 1 łyżka białego octu winnego, 4 drobno pokrajane z±bki czosnku, 1 ¶wieże chili bez pestek drobno pokrajane, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki, 4 łyżki oliwy, 3 piersi kurczaka bez skóry i ko¶ci pokrajane w 2,5 cm kostkę, 1 awokado, 3łyżki soku z cytryny, 125 g wędzonego sera pokrojonego w kostkę, 8-10 czarnych oliwek bez pestek, 8-10 pomidorów koktajlowych, 100 g sera cheddar pokrojonego w kostkę 8-10 zielonych oliwek nadziewanych ostr± papryczk±, pół melona bez pestek, 5-6 plasterków szynki serrano. Sos pikada: 4 z±bki czosnku drobno pokrojone, 6 łyżek poszatkowanej natki pietruszki, 6 łyżek poszatkowanych korniszonów, 150 ml oliwy.

SPOSÓB WYKONANIA: W misce wmieszać ocet winny, czosnek, chili, paprykę oraz oliwę. Dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i marynować pod przykryciem w lodówce najmniej przez 2 godziny (najlepiej zostawić na cał± noc). Rozgrzać duż± patelnię z grubym dnem. Wrzucić mieszaninę kurczaka z marynat± i smażyć na małym ogniu mieszaj±c przez 10 - 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Zdj±ć z ognia i ochłodzić do temperatury pokojowej po czym nadziać kawałki mięsa na drewniane wykałaczki. Awokado obrać, usun±ć pestkę i pokroić w kawałki na jeden z±b. Polać sokiem z cytryny, a następnie nadziać na wykałaczki razem z kawałkami wędzonego sera. Na kolejne wykałaczki nadziać czarne oliwki, pomidory, ser i nadziewane zielone oliwki. Za pomoc± łyżki wyci±ć z melona 20 kulek. Szynkę pokroić na 20 pasków i zawin±ć w nie kulki. Nakłuć po 2 kulki na jedn± wykałaczkę. Aby zrobić sos należy w misce wymieszać wszystkie składniki aż uzyska się konsystencję do¶ć gęstej pasty. Wszystkie przygotowane bandilleras ułożyć na dużym talerzu i podawać wraz z sosem pikada.

http://img220.imageshack.us/img220/3848/obrazek40455.jpg

¬ródłoLzpierwszegotloczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski