ďťż

Mazurek kajmakowy

Misja Tereski
Mazurek kajmakowy

Składniki:
* 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
* 200 g masła
* 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki)
* 1 żółtko
* 2 łyżki śmietany 22 %
* szczypta soli

Masa kajmakowa
* 500 g cukru
* 500 ml mleka
* 100 g masła
* cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:
Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegu przyklej wałeczek. Upiecz na złoty kolor i ostudź. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny.(Jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu.) Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową. Wyciśnij na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski i siekanymi orzechami laskowymi.

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/94/glowne/s661786687.jpg

kuron.com.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski