ďťż
Misja Tereski
Placek żydowski
Czerwona porzeczka obrodziła u mnie w tym roku wyjątkowo. Gałęzie dosłownie uginają się pod ciężarem owoców. Postanowiłam im ulżyć i przygotowałam pyszne ciasto jakie ostatnio zobaczyłam u Viridianki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że Majanka ma taki sam pomysł. Tak więc tym razem zupełnie przypadkowe, telepatyczne wspólne pieczenie. A co do ciaasta, to w dużej mierze przypomina zwykłego pleśniaka, jednak różni się od niego dodatkiem ciemnej warstwy ciasta i orzechów. Bardzo lubię takie lekkie owocowe ciasta, a to bardzo mi smakowało. Kwaskowate porzeczki i orzechy - całkiem dobre połączenie. Ja zrobiłam to ciasto tak troszeczkę po swojemu, gdyż najpierw podpiekłam kruchy spód, a potem wyłożyłam na niego resztę i zrezygnowałam z tartej bułki. http://img229.imageshack.us/img229/3586/obrazek39626.jpg Składniki na formę 20x30: * 500 g mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 300 g masła * 250 g cukru pudru * 3 jajka (osobno żółtka i białka) * 2 łyżki gorzkiego kakao * 3 łyżki cukru kryształu * 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * 500 g czerwonych porzeczek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło (pokrojone w kostkę), posiekać nożem. Dodać cukier puder (przesiany), wymieszać. Zrobić wgłębienie i dorzucić żółtka, posiekać. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na 3 równe części formując każdą w kulę. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Kulki owinąć w folię spożywczą. Jedną białą schować do lodówki, pozostałe do zamrażalnika na około 1 - 1,5 h. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (biała część z lodówki) rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 180°C, przez około 10 - 15 minut - ma mieć ładny złoty kolor. Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie owoce. Na dużych oczkach zetrzeć ciemne ciasto, ułożyć je na porzeczkach i posypać orzechami. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, przełożyć na orzechy. Na pianę zetrzeć na dużych oczkach jasne ciasto. Piec w temperaturze 180°C, przez około 35-45 minut. Smacznego:-) http://img89.imageshack.us/img89/6494/obrazek39627.jpg Źródło:zpierwszegotloczenia.pl |