Żur wigilijny

Misja Tereski
Składniki:

* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 4 suszone grzyby
* pieprz, sól
* zakwas:
* 10 dag m±ki żytniej pytlowej
* 10 dag m±ki żytniej razowej
* 2 z±bki czosnku
* skórka razowego chleba

Sposób przygotowania:

* Składniki zakwasu zalej w słoju 1 l przegotowanej wody, przykryj gaz± i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas możesz zast±pić 1 l gotowego żuru). Z warzyw i grzybów ugotuj 1 l wywaru, lekko posól i przelej przez sito. Dodaj 1 l zakwasu i zagotuj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski