ďťż
Misja Tereski
Składniki:
śmietana 30% 0,5 litra jajka 3 sztk. cukier 3 łyżki ciastka kokoski 10 sztk. wódka lub spirytus 1 szkl. żelatyna 5 łyżeczek Sposób przyrządzenia: Jajka ubić z cukrem, śmietanę ubić na sztywno połączyć z masą jajeczną. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie gdy zacznie tężeć powoli wlewając do masy mieszając mikserem. Kokoski namoczyć w wódce poukładać do misy i polać masą, udekorować. Schłodzić. Zamiast wódki, czy spirytusu wolę używać rumu Deser czekoladowy z rumem Składniki: * 3 szkl. mleka * pół szkl. śmietany kremówki * pół szkl. rumu Bacardi Superior * 9 łyżek czekolady w proszku * wiórki czekoladowe do dekoracji Opos przygotowania: Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywno i ponownie wstawić do lodówki. Mleko zagotować, wsypac czekoladę, wymieszać, zdjąć z ognia. Czekoladowy napój przelać do filiżanek, do każdej wlać po 3 łyżki rumu, na wirzchu położyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi. Deser bananowy z rumem Składniki: * Bita śmietana * 1 łyżeczka Żelatyny spożywczej * 200 ml mleka * 2 banany * 1 łyżka rumu * 1 łyżka soku z cytryny * 2 łyżki wiórków kokosowych * listki mięty do dekoracji * cytryna do dekoracji Opis przygotowania: Bitą Śmietanę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pogrzać, rozpuścić. Banany obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Do Bitej Śmietany dodać banany, wiórki, rum, sok cytrynowy i Żelatynę. Ułożyć dekoracyjnie w pucharkach. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny. Czas oczekiwania: 30 minut. |