ďťż

Alkoholowy deser

Misja Tereski
Składniki:

śmietana 30% 0,5 litra
jajka 3 sztk.
cukier 3 łyżki
ciastka kokoski 10 sztk.
wódka lub spirytus 1 szkl.
żelatyna 5 łyżeczek

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubić z cukrem, śmietanę ubić na sztywno połączyć z masą jajeczną. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie gdy zacznie tężeć powoli wlewając do masy mieszając mikserem. Kokoski namoczyć w wódce poukładać do misy i polać masą, udekorować. Schłodzić.



Zamiast wódki, czy spirytusu wolę używać rumu

Deser czekoladowy z rumem

Składniki:
* 3 szkl. mleka
* pół szkl. śmietany kremówki
* pół szkl. rumu Bacardi Superior
* 9 łyżek czekolady w proszku
* wiórki czekoladowe do dekoracji

Opos przygotowania:
Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywno i ponownie wstawić do lodówki. Mleko zagotować, wsypac czekoladę, wymieszać, zdjąć z ognia. Czekoladowy napój przelać do filiżanek, do każdej wlać po 3 łyżki rumu, na wirzchu położyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi.

Deser bananowy z rumem

Składniki:
* Bita śmietana
* 1 łyżeczka Żelatyny spożywczej
* 200 ml mleka
* 2 banany
* 1 łyżka rumu
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 łyżki wiórków kokosowych
* listki mięty do dekoracji
* cytryna do dekoracji

Opis przygotowania:
Bitą Śmietanę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pogrzać, rozpuścić. Banany obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Do Bitej Śmietany dodać banany, wiórki, rum, sok cytrynowy i Żelatynę. Ułożyć dekoracyjnie w pucharkach. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny.

Czas oczekiwania: 30 minut.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski