Babka łaciata

Misja Tereski
Babka łaciata
Prosty przepis na smaczn± babkę w dwóch kolorach.

http://img403.imageshack.us/img403/4377/babkalaciata2.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/6765/babkalaciata3.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/8200/babkalaciata4.jpg

Składniki:

* 1/2 kg m±ki (3 szklanki)
* 35 dag cukru
* 25 dag masła
* 4 jajka
* 1 mała szklanka mleka lub ¶mietany
* 3 łyżki kakao (lub mniej)
* 1 paczka proszku do pieczenia
* 1 cukier waniliowy
* cukier puder do posypania

Przepis: Masło utrzeć do biało¶ci, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia, mleko (lub ¶mietanę) i w końcu ubit± pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę. Jedn± czę¶ć zmieszać z kakao i reszt± cukru (10 dag cukru).

Nakładać ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski