Babka cytrynowa

Misja Tereski
Babka cytrynowa
Domowy przepis na smaczn± babkę cytrynow±. Doskonałe ciasto na jesienne wieczory!

http://img219.imageshack.us/img219/9963/babkacytrynowa1.jpg http://img179.images...ynowa2.jpg[/img [img]http://img301.imageshack.us/img301/2070/babkacytrynowa3.jpg

Składniki:

* CIASTO
* 25 dag m±ki
* 25 dag cukru
* 25 dag margaryny (może być Kasia)
* 4 duże jajka
* 1 duża cytryna
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* LUKIER
* 7/8 szklanki cukru pudru
* 1/2 cytryny

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć do biało¶ci z margaryn± i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać cał± cytrynę (sparzon± i wyszorowan±) start± na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżk±.
Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski