ďťż

Kuchnie świata

Misja Tereski
Kuchnie świata !

Kuchnia arfykańska

Baranina z cytryną

Składniki

* baranina bez kości 80 dag
* oliwa 3 łyżki
* cytryna 1 szt
* szafran 1 szczypta
* cynamon 1 łyżeczka
* sól 1 szczypta
* pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Umyte mięso włożyć w całości do rondla z rozgrzaną oliwą i zrumienić, podlać wodą, dodać szafran, cynamon, sól, pieprz i obraną ze skórki pokrojoną na plastry cytrynę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Pokroić na plastry, ułożyć na wygrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem na sypko.

Danie z baraniny

Składniki

* baranina 1 kg
* cebula 3 szt
* śliwki suszone 25 dag
* masło 6 dag
* mąka 1 łyżka
* papryka 1 łyżeczka
* cynamon 1 szczypta
* szafran 1 szczypta
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Pokrojoną w kostkę baraninę zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i oprószyć mąką.

Obrumienione mięso oraz cebulę przełożyć do rondla z pokrywą, zalać wodą i gotować na małym ogniu, przyprawiając solą, cynamonem, papryką i szafranem.

Po 2 godzinach duszenia dodać namoczone i bez pestek suszone śliwki.

Fasolka szparagowa po mongolsku

Składniki

* fasolka 80 dag
* sok pomidorowy 1,5 szklanki
* masło 12 dag
* natka pietruszki 1 łyżka
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Fasolkę oczyścić, każdy strąk przekroić na 2 części, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miękkości.

Fasolkę odcedzoną włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, podlać sokiem i dusić do miękkości. Polać sosem i posypać natką pietruszki.

Kurczak na słodko

Składniki

* kurczak 1,2 kg
* czosnek 4 ząbki
* oliwa 1 łyżka
* miód pszczeli 5 dag
* tymianek 1 łyżeczka
* goździk 2 szt
* sól 1 szczypta
* pieprz 1 szczypta
* olej 1/2 butelki

Sposób przyrządzenia

Sprawionego kurczaka naszpikować małymi kawałeczkami czosnku, posmarować równomiernie oliwą i miodem. Nakłuć kurczaka widelcem, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i utłuczonymi goździkami.

Pozostawić na 2 godziny do naciągnięcia przyprawami. Rozgrzać olej w rondlu, włożyć kurczaka i smażyć obracając do nabrania czerwonego koloru.

Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Składniki

* kurczak 1 kg
* pomidory 2 szt
* cebula 2 szt
* papryka czerwona 6 strąków
* olej sojowy 3 łyżki
* cytryna 1 szt
* orzeszki ziemne 20 dag
* sól 1 szczypta
* pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Kurczaka pokroić na małe kawałki, gotować 20 minut w małej ilości wody, dodać sól, pieprz, cebulę i sok z połowy cytryny.

Kawałki kurczaka osuszyć i usmażyć na oleju, dodając obrane i drobno pokrojone pomidory, posiekaną ćwiartkę cebuli, oczyszczone i pokrojone strąki papryki, sól i pieprz oraz obrane i zmielone orzeszki.

Podlać wodą i gotować 20 minut dodając na 5 minut przed zakończeniem plasterki cebuli.

Pierożki smażone z kruchego cista

Składniki

* mąka 20 dag
* masło 10 dag
* sól 1 szczypta
* mielona wołowina 20 dag
* cebula 2 szt
* oliwa 1 łyżka
* papryka w proszku 1 szczypta
* olej 1/2 butelki

Sposób przyrządzenia

Z mąki, masła, soli i łyżki wody zrobić kruche ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, mieszając dobrze wysmażyć mięso.

Na stolnicy rozwałkować ciasto i wycinać trójkąty. Na każdym trójkącie położyć łyżeczkę farszu i złożyć na pół, aby powstał mniejszy trójkąt, zlepić dokładnie boki. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Potrawa z ryżu

Składniki

* ryż 50 dag
* dynia 80 dag
* wołowina bez kości 30 dag
* pomidory 20 dag
* cebula zielona 1 szt
* czosnek 4 ząbki
* imbir 1 łyżeczka
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, dodać obraną i drobno pokrojoną dynię, obrane i pokrojone pomidory oraz 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli.

Gotować godzinę.
Wsypać ryż, zamieszać i gotować jeszcze 30 minut.

Ro-Mazava

Składniki

* schab bez kości 1 kg
* pomidory 20 dag
* cebula 20 dag
* oliwa 1 kieliszek
* natka pietruszki 1 pęczek
* sól 1 szczypta
* pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroić na kawałki i dobrze zrumienić na oliwie. Wyjąć, a a pozostałym tłuszczu przesmażyć 2 łyżki pokrojonej cebuli, dodać pokrojone pomidory i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić.

Obsmażone kawałki mięsa włożyć z powrotem do przesmażonej z warzywami cebuli, wymieszać i pod przykryciem dusić jeszcze godzinę.

Ryż na sypko z warzywami

Składniki

* ryż 50 dag
* warzywa mieszane 50 dag
* woda 3/4 litra

Sposób przyrządzenia

Zagotować 3/4 litra, wsypać ryż, a gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i trzymać na ogniu 45 minut. Będzie trochę od spodu przyrumieniony.

Przyrumienioną warstwę zalać wodą i zagotować, nabiera koloru herbaty i służy jako woda stołowa. Warzywa ugotować do miękkości, połączyć z ryżem i podawać.

Kurczak afrykański

Opis

Wydaje się że ten przepis jest słodki ale nic bardziej mylnego. Podczas smażenia powstaje fantastyczny sos.
Składniki

* udko kurczaka 2 szt
* piersi z kurczaka 2 szt
* masło orzechowe
* oliwa do smażenia
* cebula 0,5 szt

Sposób przyrządzenia

Kurczaka myjemy i suszymy. Dokładnie smarujemy z każdej strony masłem orzechowym. Smażymy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub batatami.

Kurczak z krewetkami

Składniki

* kurczak 1 kg
* krewetki 12 szt
* pomidory 3 szt
* oliwa 5 łyżek
* papryka czerwona 6 strąków
* fasolka szparagowa 50 dag
* sól 1 szczypta
* pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Kurczaka pokroić na kawałki, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, dodać obrane i pokrojone pomidory oraz oczyszczoną paprykę.

Po obrumienieniu kurczaka i warzyw dodać krewetki, podlać małą ilością wody i gotować 30 minut pod przykryciem na mały ogniu.

Przed podaniem dodać fasolkę.

Mermez

Składniki

* mięso z koźlęcia 80 dag
* cebula 3 szt
* pomidory 50 dag
* papryka zielona 30 dag
* oliwa 1 szklanka
* chili 1 łyżeczka
* przyprawa harissa 1 łyżeczka
* pieprz 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Mięso umyte pokroić na kawałki, oprószyć solą i wszystkimi przyprawami. Cebulę obraną pokroić na plastry.

W kamionkowym, żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i cebulę, obrumienić. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę oraz pokrojone pomidory.

Gotować godzinę na małym ogniu podlewając woda.

Placek z Daktyli

Składniki

* daktyle 25 dag
* migdały 12 dag
* cukier 15 dag
* masło 5 dag
* jajka 4 szt
* mąka ziemniaczana 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem do białości i dodać masło dalej ucierając na puszystą masę.

Dodać do masy daktyle bez pestek, sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały, a na końcu sztywną pianę z białek, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać.

Nałożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 30 minut w gorącym piekarniku.

Racuszki z bananów

Składniki

* banany 6 szt
* mąka ryżowa 12,5 g
* mąka pszenna 12,5 g
* jajka 2 szt
* mleko 1/2 litra
* cynamon 1/2 łyżeczki
* sól 1/4 łyżeczki
* olej 1/2 butelki
* cukier puder 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Mąki zmieszać, dodać jajka, cynamon i sól. Ubić na jednolitą masę, dolewając stopniowo mleko. Pozostawić ciasto na godzinę.

Obrane i przepołowione wzdłuż banany maczać w cieście i natychmiast smażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Ryba w marynacie

Składniki

* filety z ryby 1 kg
* mąka 3 łyżki
* olej 3 łyżki
* cebula 25 dag
* ocet winny 1 szklanka
* liść laurowy 1 szt
* pieprz w ziarnach 4 ziarna
* curry 1 łyżeczka
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Filety pokroić na kawałki, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu. Ocet winny wymieszać z taką samą ilością wody, dodać cebulę i korzenie, gotować kilka minut i ostudzić.

Obsmażone kawałki ryby ułożyć w naczyniu, posypać cebulą i zalać marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać jako przekąskę.

Węgorz ze szpinakiem

Składniki

* węgorz 50 dag
* olej sojowy O,25 litra
* cebula 3 szt
* papryka czerwona 6 strąków
* szpinak 2 kg
* pomidor 25 dag
* musztarda 1 łyżka
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Węgorza obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i pokroić na małe kawałki. Posiekać umyty szpinak oraz oczyszczoną paprykę i obrane pomidory.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pomidory, paprykę, 2 posiekane drobno cebule,dodać kawałki ryby i musztardę, lekko posolić i dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Dodać szpinak i drobno posiekaną cebulę, wymieszać wszystko i gotować 10 minut.

Źródło: mojeprzepisy.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski