ďťż
Misja Tereski
Kuchnie świata !
Kuchnia arfykańska Baranina z cytryną Składniki * baranina bez kości 80 dag * oliwa 3 łyżki * cytryna 1 szt * szafran 1 szczypta * cynamon 1 łyżeczka * sól 1 szczypta * pieprz 1 szczypta Sposób przyrządzenia Umyte mięso włożyć w całości do rondla z rozgrzaną oliwą i zrumienić, podlać wodą, dodać szafran, cynamon, sól, pieprz i obraną ze skórki pokrojoną na plastry cytrynę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Pokroić na plastry, ułożyć na wygrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem na sypko. Danie z baraniny Składniki * baranina 1 kg * cebula 3 szt * śliwki suszone 25 dag * masło 6 dag * mąka 1 łyżka * papryka 1 łyżeczka * cynamon 1 szczypta * szafran 1 szczypta * sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia Pokrojoną w kostkę baraninę zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i oprószyć mąką. Obrumienione mięso oraz cebulę przełożyć do rondla z pokrywą, zalać wodą i gotować na małym ogniu, przyprawiając solą, cynamonem, papryką i szafranem. Po 2 godzinach duszenia dodać namoczone i bez pestek suszone śliwki. Fasolka szparagowa po mongolsku Składniki * fasolka 80 dag * sok pomidorowy 1,5 szklanki * masło 12 dag * natka pietruszki 1 łyżka * sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia Fasolkę oczyścić, każdy strąk przekroić na 2 części, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować do miękkości. Fasolkę odcedzoną włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, podlać sokiem i dusić do miękkości. Polać sosem i posypać natką pietruszki. Kurczak na słodko Składniki * kurczak 1,2 kg * czosnek 4 ząbki * oliwa 1 łyżka * miód pszczeli 5 dag * tymianek 1 łyżeczka * goździk 2 szt * sól 1 szczypta * pieprz 1 szczypta * olej 1/2 butelki Sposób przyrządzenia Sprawionego kurczaka naszpikować małymi kawałeczkami czosnku, posmarować równomiernie oliwą i miodem. Nakłuć kurczaka widelcem, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i utłuczonymi goździkami. Pozostawić na 2 godziny do naciągnięcia przyprawami. Rozgrzać olej w rondlu, włożyć kurczaka i smażyć obracając do nabrania czerwonego koloru. Kurczak z orzeszkami ziemnymi Składniki * kurczak 1 kg * pomidory 2 szt * cebula 2 szt * papryka czerwona 6 strąków * olej sojowy 3 łyżki * cytryna 1 szt * orzeszki ziemne 20 dag * sól 1 szczypta * pieprz 1 szczypta Sposób przyrządzenia Kurczaka pokroić na małe kawałki, gotować 20 minut w małej ilości wody, dodać sól, pieprz, cebulę i sok z połowy cytryny. Kawałki kurczaka osuszyć i usmażyć na oleju, dodając obrane i drobno pokrojone pomidory, posiekaną ćwiartkę cebuli, oczyszczone i pokrojone strąki papryki, sól i pieprz oraz obrane i zmielone orzeszki. Podlać wodą i gotować 20 minut dodając na 5 minut przed zakończeniem plasterki cebuli. Pierożki smażone z kruchego cista Składniki * mąka 20 dag * masło 10 dag * sól 1 szczypta * mielona wołowina 20 dag * cebula 2 szt * oliwa 1 łyżka * papryka w proszku 1 szczypta * olej 1/2 butelki Sposób przyrządzenia Z mąki, masła, soli i łyżki wody zrobić kruche ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, mieszając dobrze wysmażyć mięso. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wycinać trójkąty. Na każdym trójkącie położyć łyżeczkę farszu i złożyć na pół, aby powstał mniejszy trójkąt, zlepić dokładnie boki. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Potrawa z ryżu Składniki * ryż 50 dag * dynia 80 dag * wołowina bez kości 30 dag * pomidory 20 dag * cebula zielona 1 szt * czosnek 4 ząbki * imbir 1 łyżeczka * sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, dodać obraną i drobno pokrojoną dynię, obrane i pokrojone pomidory oraz 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli. Gotować godzinę. Wsypać ryż, zamieszać i gotować jeszcze 30 minut. Ro-Mazava Składniki * schab bez kości 1 kg * pomidory 20 dag * cebula 20 dag * oliwa 1 kieliszek * natka pietruszki 1 pęczek * sól 1 szczypta * pieprz 1 szczypta Sposób przyrządzenia Mięso pokroić na kawałki i dobrze zrumienić na oliwie. Wyjąć, a a pozostałym tłuszczu przesmażyć 2 łyżki pokrojonej cebuli, dodać pokrojone pomidory i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić. Obsmażone kawałki mięsa włożyć z powrotem do przesmażonej z warzywami cebuli, wymieszać i pod przykryciem dusić jeszcze godzinę. Ryż na sypko z warzywami Składniki * ryż 50 dag * warzywa mieszane 50 dag * woda 3/4 litra Sposób przyrządzenia Zagotować 3/4 litra, wsypać ryż, a gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i trzymać na ogniu 45 minut. Będzie trochę od spodu przyrumieniony. Przyrumienioną warstwę zalać wodą i zagotować, nabiera koloru herbaty i służy jako woda stołowa. Warzywa ugotować do miękkości, połączyć z ryżem i podawać. Kurczak afrykański Opis Wydaje się że ten przepis jest słodki ale nic bardziej mylnego. Podczas smażenia powstaje fantastyczny sos. Składniki * udko kurczaka 2 szt * piersi z kurczaka 2 szt * masło orzechowe * oliwa do smażenia * cebula 0,5 szt Sposób przyrządzenia Kurczaka myjemy i suszymy. Dokładnie smarujemy z każdej strony masłem orzechowym. Smażymy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub batatami. Kurczak z krewetkami Składniki * kurczak 1 kg * krewetki 12 szt * pomidory 3 szt * oliwa 5 łyżek * papryka czerwona 6 strąków * fasolka szparagowa 50 dag * sól 1 szczypta * pieprz 1 szczypta Sposób przyrządzenia Kurczaka pokroić na kawałki, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, dodać obrane i pokrojone pomidory oraz oczyszczoną paprykę. Po obrumienieniu kurczaka i warzyw dodać krewetki, podlać małą ilością wody i gotować 30 minut pod przykryciem na mały ogniu. Przed podaniem dodać fasolkę. Mermez Składniki * mięso z koźlęcia 80 dag * cebula 3 szt * pomidory 50 dag * papryka zielona 30 dag * oliwa 1 szklanka * chili 1 łyżeczka * przyprawa harissa 1 łyżeczka * pieprz 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia Mięso umyte pokroić na kawałki, oprószyć solą i wszystkimi przyprawami. Cebulę obraną pokroić na plastry. W kamionkowym, żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i cebulę, obrumienić. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę oraz pokrojone pomidory. Gotować godzinę na małym ogniu podlewając woda. Placek z Daktyli Składniki * daktyle 25 dag * migdały 12 dag * cukier 15 dag * masło 5 dag * jajka 4 szt * mąka ziemniaczana 2 łyżki Sposób przyrządzenia Żółtka utrzeć z cukrem do białości i dodać masło dalej ucierając na puszystą masę. Dodać do masy daktyle bez pestek, sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały, a na końcu sztywną pianę z białek, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać. Nałożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 30 minut w gorącym piekarniku. Racuszki z bananów Składniki * banany 6 szt * mąka ryżowa 12,5 g * mąka pszenna 12,5 g * jajka 2 szt * mleko 1/2 litra * cynamon 1/2 łyżeczki * sól 1/4 łyżeczki * olej 1/2 butelki * cukier puder 2 łyżki Sposób przyrządzenia Mąki zmieszać, dodać jajka, cynamon i sól. Ubić na jednolitą masę, dolewając stopniowo mleko. Pozostawić ciasto na godzinę. Obrane i przepołowione wzdłuż banany maczać w cieście i natychmiast smażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Gotowe posypać cukrem pudrem. Ryba w marynacie Składniki * filety z ryby 1 kg * mąka 3 łyżki * olej 3 łyżki * cebula 25 dag * ocet winny 1 szklanka * liść laurowy 1 szt * pieprz w ziarnach 4 ziarna * curry 1 łyżeczka * sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia Filety pokroić na kawałki, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu. Ocet winny wymieszać z taką samą ilością wody, dodać cebulę i korzenie, gotować kilka minut i ostudzić. Obsmażone kawałki ryby ułożyć w naczyniu, posypać cebulą i zalać marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać jako przekąskę. Węgorz ze szpinakiem Składniki * węgorz 50 dag * olej sojowy O,25 litra * cebula 3 szt * papryka czerwona 6 strąków * szpinak 2 kg * pomidor 25 dag * musztarda 1 łyżka * sól 1 szczypta Sposób przyrządzenia Węgorza obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i pokroić na małe kawałki. Posiekać umyty szpinak oraz oczyszczoną paprykę i obrane pomidory. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pomidory, paprykę, 2 posiekane drobno cebule,dodać kawałki ryby i musztardę, lekko posolić i dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać szpinak i drobno posiekaną cebulę, wymieszać wszystko i gotować 10 minut. Źródło: mojeprzepisy.pl |