ďťż
Misja Tereski
Bardzo ciekawym daniem, które serwujemy na zimno,
jest przywiezione z Niemiec klusotto. Podstawą tej potrawy są kluski – mogą być rurki, kokardki, muszelki i tym podobne. Gotujemy je do miękkości, przelewamy na durszlaku uczciwie zimną wodą i wrzucamy do dużej miski. Posypujemy szczyptą vegetty, pieprzem i wlewamy oliwkę z oliwek. A potem to już można z kluseczkami robić wszystko. Dodajemy na przykład przekrojone na połówki oliwki i pokrojoną w sześcianiki szynkę. Można dodać ogórka kiszonego zamiast oliwek i jakieś dobre pieczone mięso zamiast szynki. Można zrobić klusotto bezmięsne, z papryką, pomidorami, kukurydzą z puszki lub zielonym groszkiem. Można dodać posiekane jaja na twardo. No i oczywiście warto przygotowując to danie poeksperymentować z przyprawami. Dodać trochę oregano i bazylii, gdy decydujemy się na pomidory i paprykę. Mielony kminek będzie współgrał z jajkami |