ďťż

Lody mleczne

Misja Tereski
Lody mleczne

http://img228.imageshack.us/img228/949/obrazek40307.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/8180/obrazek40308.jpg

Składniki: 1 litr pełnego mleka (użyłam nie-UHT) lub 500ml śmietanki kremówki i 500ml mleka, 8 żółtek dużych jaj (najlepiej od szczęśliwych kur...), 300g cukru (imho można by dać trochę mniej - może 250g?), skórka z 1 sparzonej cytryny (obrana w jednym pasku, ew. dwóch)

Mleko zagotowujemy ze skórką cytrynową i połową cukru, odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogiel-mogiel. Pomału dodajemy wystudzone mleko (bez skórki cytrynowej, którą wyrzucamy), cały czas mieszając. Stawiamy na średnim/niewielkim ogniu (lub w kąpieli wodnej) i cierpliwie gotujemy, aż masa zgęstnieje (będzie lekko pokrywać łyżkę). Uwaga: posiadacze kuchenek gazowych lepiej niech wybiorą ogień mały, ale na witroceramicznych lepiej od razu przejść na średni, bo na małym można by czekać i godzinę na zgęstnienie. Gotową masę od razu umieszczamy w misce/zlewie z zimną wodą i mieszamy stale przez minutę, zostawiamy do ostudzenia. Przekładamy albo do maszynki do lodów i dalej jak w instrukcji, albo do pojemnika do zamrażarki (podobno najlepiej metalowego, dałam do "plastusia") i następnie przez 2 h co 20 minut roztrzepujemy lody widelcem, by nie powstały grudki. Gotowe lody są gotowe po ok. 6h od początku schładzania.

Nie ma grudek! Lody są lekko cytrynowe, całkiem lekkie - pewnie ze śmietanką byłyby bardziej kremowe, ale i tak nie zgadłabym, że są "tylko" z mleka. Sądzę, że zamiast skórką, można by aromatyzować mleko laską wanilii. M pochwalił, ja zadowolona - i zaczynam myśleć o maszynce...

Źródło:zpierwszegotloczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski