Misja Tereski
Piernik wykwintny
Składniki: * 700 g m±ki (ok. 4 szklanki) * 1 kg miodu * 5 jajek * 50 g sody * 1 łyżka przypraw do pierników * bakalie: smażona skórka pomarańczowa, migdały Sposób przyrz±dzania: Miód podgrzewamy w rondelku, aż do zrumienienia. Przelewamy go do kamiennej miski i ucieramy dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodajemy do niego po jednym żółtku, stale ucieraj±c, dalej wsypujemy m±kę, sodę rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcze¶niej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pod sam koniec dokładamy sztywn± pianę ubit± z białek i mieszamy ja delikatnie z ciastem. Formę natłuszczamy i posypujemy m±k±, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180ºC. Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu. http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/90/glowne/s305561184.jpg kuron.com.pl |