Piernik wykwintny

Misja Tereski
Piernik wykwintny

Składniki:
* 700 g m±ki (ok. 4 szklanki)
* 1 kg miodu
* 5 jajek
* 50 g sody
* 1 łyżka przypraw do pierników
* bakalie: smażona skórka pomarańczowa, migdały

Sposób przyrz±dzania:
Miód podgrzewamy w rondelku, aż do zrumienienia. Przelewamy go do kamiennej miski i ucieramy dopóki nie ostygnie, gdy ostygnie dodajemy do niego po jednym żółtku, stale ucieraj±c, dalej wsypujemy m±kę, sodę rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci letniej wody oraz przygotowane bakalie (migdały trzeba wcze¶niej sparzyć i obrać ze skórki) i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pod sam koniec dokładamy sztywn± pianę ubit± z białek i mieszamy ja delikatnie z ciastem. Formę natłuszczamy i posypujemy m±k±, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia – 180ºC. Piernik można przygotować do spożycia tak, jak inne pierniki: polukrować, posypać cukrem pudrem i udekorować. Najlepszy jest po kilkunastu dniach przechowywania go w wilgotnym miejscu.

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/90/glowne/s305561184.jpg

kuron.com.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski