Wi¶nie kandyzowane

Misja Tereski
Wi¶nie kandyzowane

http://img166.imageshack.us/img166/6051/obrazek40411.jpg

Wi¶nie kandyzowane

Zamiast cukierków do pogryzania, jak rodzynki.

Robi się to cudo przez cztery dni. Wychodzi 2 x ok. 500 ml wi¶ni, trochę soku i syropu. Wi¶nie wygl±daj± trochę jak rodzynki, tylko s± ciemne i znacznie słodsze.

na sok:
2 kg wydrylowanych wi¶ni (sokówek)
1 kg cukru

na konfiturę:
1 kg wi¶ni
70 dag cukru
1/2 szklanki wody

Sok. Wi¶nie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpu¶ci, odcedzić. Sok przelać do słoiczków, będzie na zimę do popijania. Pozostałe po odcedzeniu wi¶nie zważyć.

Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wi¶nie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę.
Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać.
Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Je¶li chcemy mieć konfiturę z wi¶ni, możemy przełożyć teraz wi¶nie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Wi¶nie kandyzowane. Gotowane trzeciego dnia wi¶nie odcedzić, syrop wi¶niowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest ¶wietny do lodów i innych deserów.
Wi¶nie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wi¶nie dziwnie szybko znikaj±. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wi¶nie przemieszać - lubi± się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się klej±, przełożyć do słoiczków, zakręcić i od czasu do czasu podjadać.

Ľródło:zpierwszegotloczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski