Misja Tereski
Wi¶nie kandyzowane
http://img166.imageshack.us/img166/6051/obrazek40411.jpg Wi¶nie kandyzowane Zamiast cukierków do pogryzania, jak rodzynki. Robi się to cudo przez cztery dni. Wychodzi 2 x ok. 500 ml wi¶ni, trochę soku i syropu. Wi¶nie wygl±daj± trochę jak rodzynki, tylko s± ciemne i znacznie słodsze. na sok: 2 kg wydrylowanych wi¶ni (sokówek) 1 kg cukru na konfiturę: 1 kg wi¶ni 70 dag cukru 1/2 szklanki wody Sok. Wi¶nie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin. Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpu¶ci, odcedzić. Sok przelać do słoiczków, będzie na zimę do popijania. Pozostałe po odcedzeniu wi¶nie zważyć. Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wi¶nie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę. Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać. Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Je¶li chcemy mieć konfiturę z wi¶ni, możemy przełożyć teraz wi¶nie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Wi¶nie kandyzowane. Gotowane trzeciego dnia wi¶nie odcedzić, syrop wi¶niowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest ¶wietny do lodów i innych deserów. Wi¶nie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wi¶nie dziwnie szybko znikaj±. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wi¶nie przemieszać - lubi± się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się klej±, przełożyć do słoiczków, zakręcić i od czasu do czasu podjadać. Ľródło:zpierwszegotloczenia.pl |