Misja Tereski
Fale Dunaju
Składniki na ciasto 25 dkg tłuszczu 25 dkg cukru 1 cukier waniliowy 6 jaj 35 dkg m±ki 1/2 szkl m±ki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(tylko do zabarwienia jednej czę¶ci ciasta) 2 łyżki wody(tylko do tej cze¶ci ciasta gdzie dodano kakao) Przygotowanie Tłuszcz ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładk± masę i dodać do tego resztę składników.Utrzeć na jednolit± masę .Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do drugiej połowy dodaj kakao i wodę.Na ciasto można wyłożyć wi¶nie ,agrest lub truskawki .Piec ok 30 min Składniki na krem 3/4 litra mleka 2 budynie ¶mietankowe 1/2 szkl cukru cukier waniliowy Przygotowanie Do mleka dodać szczyptę soli , cukier , cukier waniliowy i ugootowac z niego budyń.Schłodzić.2 kostki masła utrzeć i stopniowo , małymi porcjami dodawać do niego schłodzony budyń .Utrzeć na jednolit± masę , dodać aromat waniliowy i gotowy krem wyłożyć na ciasto .Schłodzić , polać polew± czekoladow± i już można się objadać .SMACZNEGO ! |