Misja Tereski
Składniki
* 0,5 kg ¶wieżych kurek * 4-5 ¶redniej wielko¶ci ziemniaków * 1 cebula * 3 łyżki masła * 1 litr wywaru warzywnego * 1/3 szkl. ¶mietany 18% * 1 płaska łyżeczka m±ki pszennej * 0,5 szklanki ¶wieżego soku z marchwi * do smaku: sól i pieprz mielony * do posypania: posiekana natka pietruszki Opis przygotowania Na petelni rozpu¶cić masło, zeszklić na nim posiekan± drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będ± miękkie. ¦mietanę dokładnie wymieszać z m±k± i szczypta soli, zahartować niewielk± ilo¶ci± zupy, wlać do garnk±, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić sol± i pieprzem. Podawać posypan± natk± pietruszki. Dodanie ¶wieżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma ¶liczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak |