Misja Tereski
Składniki
* 40 dag wołowiny bez ko¶ci, * 20 dag włoszczyzny, * 15 dag pieczarek, * 8 dag cebuli, * 1 łyżka oleju słonecznikowego, * 15 dag wędzonej szynki, * 1 jajko, * 3 dag tartej bułki, * 50 ml ¶mietany, * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, * sól i pieprz do smaku, * m±ka, jajko, i tarta bułka do panierowania, * tłuszcz do smażenia. Opis przygotowania Mięso umyć, zalać wrz±c± osolon± wod±. Ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać obrane i umyte warzywa. Pieczarki i cebulę oczy¶cić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Przestudzić i zmielić razem z mięsem i szynk±. Wymieszać z jajkiem, tart± bułk±, ¶mietan± i posiekan± natk± pietruszki. Doprawić sol± i pieprzem do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o ¶rednicy 3 cm i długo¶ci 5 cm Panierować w m±ce, jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor |