ďťż
Misja Tereski
http://images38.fotosik.pl/46/b809d93a6df6268e.jpg
Pasztet cielęcy - składniki 1 kg łopatki cielęcej bez kości 25 dag wątróbki cielęcej 15 dag słoniny kajzerka 3 jaja ćwierć szklanki śmietanki 30-proc. łyżka smalcu sól pieprz Marynata: 2 marchewki pietruszka kawałek selera biała część pora cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Do przygotowania formy: 2 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki Pasztet cielęcy - sposób przygotowania Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem. |