ďťż

Pasztet cielęcy

Misja Tereski
http://images38.fotosik.pl/46/b809d93a6df6268e.jpg

Pasztet cielęcy - składniki

1 kg łopatki cielęcej bez kości
25 dag wątróbki cielęcej
15 dag słoniny
kajzerka
3 jaja
ćwierć szklanki śmietanki 30-proc.
łyżka smalcu
sól
pieprz
Marynata:
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
biała część pora
cebula
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
Do przygotowania formy:
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki

Pasztet cielęcy - sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski