ďťż
Misja Tereski
Domowy twaróg
http://img268.imageshack.us/img268/5035/obrazek41014.jpg Składniki: litr mleka słodkiego, nie UHT (pełnego lub półtłustego), 1-2 litry* mleka kwaśnego, opcjonalnie: świeże zioła, czosnek, przyprawy Zagotowujemy mleko słodkie, zestawiamy z ognia i od razu, najlepiej w tym samym nagrzanym garnku, dolewamy mleko kwaśne, mieszamy, odstawiamy na bok na ok. 10-15 minut; w tym czasie mleko się ścina i twaróg zaczyna oddzielać od serwatki. *Większa ilość mleka zsiadłego da bardziej kwaśny serek. My jeden ser zrobiłyśmy z 1 litra słodkiego i 1,5 l kwaśnego, zaś drugi w proporcjach 1:2. Zdjęcie - Domowy twaróg - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Po tym czasie przelewamy - można stopniowo - masę mleczną na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą, pod które podstawiamy naczynie do zbierania serwatki. W wersji z dodatkami (zioła itd) można od razu je dodać do mieszanki dwóch mlek, przed przełożeniem na gazę. Następnie można cierpliwie odciskać ser ręką (zdjęcie pierwsze poniżej i uczynny Mi., mąż E.) i/albo powiesić go np. na haku do odciekania (to ostatnie polecam) - obciekanie powinno potrwać 1,5-2,5 godziny, w zależności od ilości sera. I cóż: serek wyszedł pyszny w obu wypróbowanych wariantach. Chyba najbardziej smakowała mi opcja nr 2, z większej ilości kwaśnego mleka - słodkie dałyśmy 2%, a poza tym dorzuciłyśmy garść świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, szałwia) i 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Ziołowy twaróg wyglądał jak poniżej: http://img218.imageshack.us/img218/1294/obrazek41019.jpg Źródło:zpierwszegotloczenia.pl |