Misja Tereski
Składniki
* 50 dag migdałów * 5 białek * 45 dag cukru pudru * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżka wisniowki * papier do pieczenia paclan Opis przygotowania Migdały zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder (1-2 łyżki odłożyć) i wymieszać. Odłożyć 1/2 szklanki piany na lukier. Do reszty dodać migdały, cynamon i wisniowke, wymieszać i zagnie¶ć. Ciasto odstawić na 1 godzinę do lodówki , najlepiej owiniete folia spozywcza paclan. Na stolnicy rozwałkować ciasto. Wycinać foremka gwiazdki. Surowe gwiazdki pokryć lukrem z białka, ułożyć na blaszce wylozonej papierem do pieczenia paclan i zostawić do wyschnięcia na kilka godzin. Gwiazdki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8 minut w 160 st C, aż będ± w ¶rodku miękkie, a na powierzchni białe |