ďťż

pieczony custard

Misja Tereski
pieczony custard

http://img268.imageshack.us/img268/2824/obrazek41003.jpg

Skladniki;
10 g niesolonego masła, roztopionego
3 jajka
90 g miałkiego cukru
500 ml mleka
125 ml śmietanki
1 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
mielona gałka muszkatołowa

http://img329.imageshack.us/img329/8564/obrazek41004.jpg

Wykonanie;
Rozgrzać piekarnik do 160C i natłuścić roztopionym masłem 4 małe miseczki o pojemności 250 ml lub większe naczynie żaroodporne o poj. 1,5 l. Roztrzepać razem dużej misce jajka i cukier na gładka masę. Mleko i śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać mieszając, na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będą gorące, następnie dodać masę jajeczna z esencja waniliowa. Przecedzić i wlać do przygotowanych naczyń. Posypać mielona gałka muszkatołowa. Włożyć miseczki do głębokiej blachy i wlać tyle wody, aby miseczki były zanurzone w niej do polowy wysokości. Piec przez 25 minut, jeśli custard jest w miseczkach, lub 30 min, jeśli w dużym naczyniu, aż zgęstnieje, a włożony w niego nóż będzie czysty po wyjęciu. Wyjąc z blachy i odstawić na 10 min.

Źródło:zpierwszegotloczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski