ďťż
Misja Tereski
Tort porzeczkowy
http://img228.imageshack.us/img228/7973/obrazek40345.jpg http://img141.imageshack.us/img141/4919/obrazek40346.jpg http://img197.imageshack.us/img197/6133/obrazek40347g.jpg Ciasto: 200 g masła 300 g mąki 100 g cukru 1 żółtko Masa 1 laska wanilii 500 ml mleka 4 łyżeczki żelatyny (hmm.. trochę mnie to zastanowiło, ale posłusznie dodałam) 5 jajek 275 g cukru (coś tego cukru się nie mogę doliczyć, ale ja analfabeta matematyczny :D ) 30 g mąki ziemniaczanej 60 g porzeczek (dałam znacznie więcej i dodałam borówki ..) Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć na pól godziny do lodówki Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 20 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasiona. Laskę i nasiona wrzucić do mleka. Mleko zagotować Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć ze 100 g cukru i mąka ziemniaczaną. Z mleka wyjąc laskę wanilii , mieszając wlać je do masy z żółtek. Całość ponownie wlać do garnka. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. W masie rozpuścić żelatynę. Masę wystudzić Owoce umyć, kilka zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do przestudzonej masy, Masę rozsmarować na cieście.. Białka ubić ze 150 g cukru (dałam mniej), rozsmarować na masie z owocami. Ciasto piec kolejne 20 minut. http://img233.imageshack.us/img233/5259/obrazek40348.jpg Źródło:zpierwszegotloczenia.pl |