ďťż
Misja Tereski
Składniki:
* 12 dag ślimaków z puszki * po 8 dag marchwi i selera * po 5 dag pietruszki i białej części pora * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * 2 łyżki mąki pszennej * 1/2 szklanki śmietany 18-proc. * 1/3 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki tymianku * sól Sposób przygotowania: * Marchew, seler, pietruszkę i por zalej 6 szklankami wrzącej wody, gotuj na małym ogniu 30 minut, po czym ostudź. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Z masła i mąki przyrządź jasną zasmażkę, rozprowadź zimnym wywarem z warzyw i przypraw czosnkiem oraz tymiankiem. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie przecedź, połącz z winem oraz śmietaną. Ślimaki osącz z zalewy, pokrój i dodaj do zupy. |