ďťż

Zupa ślimakowa

Misja Tereski
Składniki:

* 12 dag ślimaków z puszki
* po 8 dag marchwi i selera
* po 5 dag pietruszki i białej części pora
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
* 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
* 1/2 łyżeczki tymianku
* sól

Sposób przygotowania:

* Marchew, seler, pietruszkę i por zalej 6 szklankami wrzącej wody, gotuj na małym ogniu 30 minut, po czym ostudź. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Z masła i mąki przyrządź jasną zasmażkę, rozprowadź zimnym wywarem z warzyw i przypraw czosnkiem oraz tymiankiem. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie przecedź, połącz z winem oraz śmietaną. Ślimaki osącz z zalewy, pokrój i dodaj do zupy.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski