Misja Tereski
Sernik mistrzowski
Składniki: * 1,5 kg białego sera * 7 jajek * 200 g masła * 200 g cukru * cukier waniliowy * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 2 łyżki kaszy manny * 100–150 g bakalii: smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek i migdałów Sposób przyrządzania: Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ser mielimy dwu - trzykrotnie i dodajemy do utartej masy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kasze mannę, bakalie – rodzynki opłukane i osuszone, migdały sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, wszystkie bakalie delikatnie posypane mąką. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej masę sernikową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 200ºC ok. 45 minut. Po upieczeniu sernik polewamy dowolna polewą orzechową, czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem. http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/101/glowne/s2121917820.jpg kuron.com.pl |