ďťż
Misja Tereski
cukinia
10 dag szalotki 10 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 20 dag ziemniaków 20 dag pomidorów 3 papryki 10 dag selera naciowego 8 ząbków czosnku 20 dag mozzarelli słoik pasty ajvar pieprz ostra papryka majeranek tymianek natka pietruszki Ziemniaki ugotować w łupinach na półtwardo. Pozostałe warzywa umyć, szalotkę obrać, papryki oczyścić z nasion, pieczarki opłukać i osączyć. Wszystkie warzywa pokroić w plastry. Posypać ostrą papryką i pieprzem. Posiekać czosnek, natkę pietruszki, tymianek i majeranek. Na aluminiowej tacce do grilla, ułożyć dachówkowato kolejno: plastry boczku, warstwę ziemniaków, cukinię, papryki, cebulę, seler i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być plasterki pomidorów. Na końcu posypać posiekanymi ziołami i czosnkiem, i polać pastą ajvar, a także posypać startą na tarce mozzarellą. Całość przykryć folią aluminiową tak aby nie dotykała sera i grillować 10 minut. |