ďťż
Misja Tereski
Składniki:
* 3 łyżki oliwy z oliwek * 2 zmiażdżone ząbki czosnku * 900 g cienko pokrojonych pieczarek * 5�6 łyżek posiekanej natki pietruszki * 1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego * sól i czarny pieprz * 225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów 155 g świeżo startego parmezanu Sos beszamelowy * 55 g masła * 1 drobno posiekana mała cebula * 4 łyżki mąki * 4 szklanki gorącego mleka * sól * świeżo zmielony czarny pieprz * 1 duże żółtko Sposób przygotowania: * 1 Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka. * Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając. * Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. * Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i � nie przestając mieszać gotujemy � aż sos zgęstnieje. * Dodajemy sól i pieprz. * Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min. * 2 Rozmącamy jajko w niewielkiej misce. * Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zważyło. * Gotujemy przez 30 sek., mieszając. * Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch. * 3 Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę. * Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote. * Dodajemy zioła. * Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje. * Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy. * 4 Rozgrzewamy piekarnik. * Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta. * Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera. * Powtarzamy te czynności dwukrotnie. * Pieczemy 25�30 min, aż ser będzie złoty. http://images47.fotosik.pl/30/482f4d23302e9957.jpg Uwagi: Piec w temperaturze: 200°C Porcje: 6 Przygotowanie: 35 min Pieczenie: 1 godz. Kalorie: 566 kcal Tłuszcz: 14 g |