ďťż

Przepisy wegetariańskie

Misja Tereski
Hej,
jesli ktos z was jest wegetarianinem ma z pewnoscia jakies fajne wege przepisy, jesli tak, prosze o podanie ich ;) Ja osobiscie polecam kotlety sojowe!



Mam fajny przepis na super pyszny chlebek pełnoziarnisty.... no pyszota:)
oto on;D
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej 650;
- ½ szklanki : siemienia lnianego,
płatków owsianych,
otrąb pszennych,
dyni łuskanej,
łuskanego słoneczniku;
- ok. 1 l wody;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka soli;
- 5 dkg drożdży.

Ziarna, sól, miód, drożdże i wodę dokładnie wymieszać (zagnieść). Dodać mąkę. Zostawić w blaszce do wyrośnięcia przez 15 min. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godz. 10 min.

SMACZNEGO
:)

Brokuły z tofu feta (lub feta jesli jesz ;))
Nie robiłam jeszcze ale brzmi smakowicie ;)

Składniki:

Na imprezę musi być więcej składników niż dla rodzinki. W nawiasie podaję zatem proporcje dla 3 osób.

2 duże lub 3 średnie brokuły (1 brokuł)
3 op. tofu fety (1-2 op.)
3 zabki czosnku (ząbek)
do polania sos sojowy
olej lniany lub słonecznikowy zimnotłoczony
Przepis:
Brokuły pokroić na różyczki i zagotować. Gotować przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić. Tofu-fetę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać wszystko razem. Polać sosem sojowym (jeśli mało słone) i koniecznie dobrym olejem (ja robiłam i z lnianym i ze słonecznikowym).
Wskazówki i uwagi:
Bardzo prosty i szybki przepis, a wspaniale nam się sprawdził na wszelkich imprezach, imieninach z ciocią :-)).
Można też podać sałatkę do obiadu, czy kolacji. Milenie też zasmakowało.

to zrobie w drugiej kolejności

tofu curry- proste i pyszne
Czas przygotowania: 15-25 min.
Proporcje podane dla 2 osób.

:Składniki

tofu - kostka (wędzone albo naturalne)
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
dwie garstki pomidorków koktajlowych (albo 1-2 zwykłe)
garść szpinaku (opcjonalnie)
olej z pestek winogron (albo inny, jaki lubisz)
1 papryczka chili
lyżeczka kurkumy
lyżeczka kuminu
lyżeczka startego imbiru (ja używam swieżego)
sól
Przepis:
Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, chili i imbir (trzeba szybko, bo cebula czerwona szybko się smaży). Wrzucamy pokrojone tofu (ja kroje w kwadratowe plasterki). Smażymy chwilkę i dodajemy kurkumę oraz kumin. Kroimy pomidory i wrzucamy je na patelnie. Jak zmiękną - danie jest gotowe :) Chwilkę przed zdjęciem z ognia dodajemy szpinak.
Wskazówki i uwagi:
U mnie w domu zawsze robimy z minimum 3 kostek, bo niesamowicie szybko schodzi. Z 1 kostki wystarcza dla 1-2 osób. Jak jest za mało ostre - dodaje trochę pieprzu cayenne. Pycha

Babka ryżowo-warzywna

Czas przygotowania : 01:00
Czas pieczenia :[/b] 03:00
Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:00

Propozycje podania :[/b] Beduini podają to danie z pitą (bardzo cienki chleb). My proponujemy posypanie babki posiekaną pietruszką i polanie dużą ilością naturalnego jogurtu.

Uwagi :[/b] Beduini przyrządzają tę babkę jako świąteczne danie z ryżu, warzyw i baraniny. Z naszejwegetariańskiej wersji przepisu usunęliśmy baraninę i większość tłuszczu, ale charakter i wygląd oryginalnej potrawy zostały zachowane.

Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
masło lub olej do wyboru 40 g
krótko ziarnisty ryż 1 szkl/ 210 g
bulion 1 2/3 szkl/ 400 ml
szafran szczypta
sól
cukier 1 łyżeczka
biały pieprz szczypta
orzeszki pini (można zastąpić ziarnami słonecznika) 40 g
grubo ziarnista sól
bakłażany 1 1/3
średnie ziemniaki 2
pomidory z puszki 340 g
olej warzywny do smażenia

Sposób przygotowania:

Obierz bakłażany (nie jest to absolutnie konieczne), a następnie pokrój je wzdłuż na plastry o grubości 1/2 cm. Włóż je do cedzaka i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw na 30 minut. Wymyj ryż pod bieżącą wodą i pozostaw do odsączenia w cedzaku. Zagotuj bulion warzywny. Rozpuść w nim szafran. Podgrzej niewielką ilość masła w garnku i przez 3 minuty przysmażaj na nim ryż, mieszając stale. Dodaj sól, biały pieprz i rozpuszczony szafran i wymieszaj. Zalej wrzącym bulionem. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż ryż będzie miękki i wilgotny. Wymieszaj pozostałą ilość masła z ryżem i dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój pomidory. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotuj przez 30 minut lub do momentu, kiedy zgęstnieją. Umyj i osusz bakłażany. Usmaż je na dość dużym ogniu na złoty brąz. Usmażone bakłażany wyjmij, osusz na papierowym ręczniku i odłóż na bok. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 C. Obierz i pokrój ziemniaki na plasterki o grubości 5 mm. Miskę w kształcie kopuły wysmaruj olejem. Podziel ryż na 3 części. Nałóż 1 część na dno naczynia. Na wierzch połóż pomidory. Przykryj kolejną porcją ryżu i dociśnij. Następnie nałóż bakłażany, a na nie pozostały ryż. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki. Posmaruj je olejem warzywnym, po czym przykryj naczynie folią aluminiowa lub pokrywką. Upewnij się, że zostało dobrze zamknięte. Piecz przez 3 godziny. Po wyjęciu giętkim nożem odkrój potrawę od krawędzi naczynia. Na wierzchu połóż półmisek. Przytrzymując półmisek ostrożnie przewróć formę i wyłóż babkę, uważając, aby nie zniszczyć jej kształtu.

[b]Bakłażany po prowansalsku (Daube Provensal)

[b]Czas przygotowania :[/b] 00:20
[b]Czas pieczenia : 01:20
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:00

[b]Propozycje podania :[/b] Podawaj gorące lub zimne, z cytryną i kotlecikami z czerwonej soczewicy lub ryżem.

[b]Uwagi :[/b] To bogate danie jest klasyczną potrawą z kuchni prowansalskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa określającego specjalne, ciężkie naczynie, w którym się je gotuje, chociaż oczywiście można je przygotować w jakimkolwiek innym ciężkim garnku.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
bakłażany 680 g
sól i pieprz
pomidory z puszki 680 g
lub świeże pomidory 1 1/2 kg
ząbek czosnku 1
białe wytrawne wino 3 łyżki stołowe
cukier 1 łyżka stołowa
świeży tymianek 1 łyżeczka
liście laurowe 2
olej słonecznikowy do smażenia
świeża pietruszka garść

[b]Sposób przygotowania:

Obierz bakłażany i pokrój je wzdłuż na plastry. Tak przygotowane kawałki posól po obu stronach i włóż do cedzaka, do osączenia. Odcedź pomidory, zostawiając sok. Następnie pokrój je na grube kawałki. (Jeśli masz świeże pomidory, obierz je, wydrąż nasiona i posiekaj). Obierz i rozgnieć czosnek. Włóż pomidory i czosnek do ciężkiego garnka; dodaj wino, cukier, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku, i gotuj przez 30 minut. Opłucz bakłażany i osusz je na papierowym ręczniku. Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy i smaż na nim bakłażany, aż zbrązowieją po obu stronach). Dodaj je następnie do sosu pomidorowego. Dolej trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut, nie mieszając. posiekaj pietruszkę i dodaj ją pod koniec gotowania. Podawaj na gorąco lub na zimno.

[b]Bakłażany z mozarellą z grilla

[b]Czas przygotowania :[/b] 00:40
[b]Czas pieczenia :[/b] 00:15
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:30

[b]Propozycje podania :[/b] Umieść żaroodporny talerz na drugim (zwykłym i trochę większym). Posyp posiekaną świeżą pietruszką oraz szczyptą soli i pieprzu i podawaj gorące, z focaccia (duży, płaski chleb włoski z ziołami, pieczony z ciasta na pizzę) lub sosem z rukwi albo pomidorowym vinaigrette.

[b]Uwagi :[/b] Jest to danie inspirowane potrawami kuchni włoskiej, aczkolwiek ser Mozarella możesz zastąpić innym, np. łagodnym Cheddarem, serem Provolone lub Munster.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
średnie bakłażany 2
gruboziarnista sól
oliwa z oliwek 3/8 szkl/90 ml
pomidory 4
ser mozarella 285 g
świeży rozmaryn 1 mała gałązka
sól i pieprz
pietruszka 1 pęczek
olej do smażenia

[b]Sposób przygotowania:

Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i podawaj gorące.



Bliny

Czas przygotowania :[/b] 00:15
Czas pieczenia :[/b] 00:15
Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b]01:00

Propozycje podania :[/b] Podawaj na gorąco, z kawiorem i kwaśną śmietaną, lub schłodzone do temperatury pokojowej, z marynowanym w herbacie łososiem albo z sosem maślano-borowikowym.

Uwagi :[/b] Te delikatne naleśniki pochodzą z Rosji, z czasów carskich. Zwyczajowo podaje się je z kawiorem i kwaśną śmietaną, ale kawior można równie dobrze zastąpić creme fraiche, jogurtem naturalnym, wędzonym łososiem lub marynowaną rybą.

[b]Skład :[/b]
Liczba porcji : 4
mąka 1 1/3 szkl/195 g
mleko 1/2 szkl/120 ml
prasowane drożdże 6 g
jajka 1
gęsta śmietana 3/4 szkl/180 ml
niesolone masło do smażenia

[b]Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzej mleko do temperatury pokojowej.Wlej je do małej miseczki i rozetrzyj z drożdżami. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do dużej miski. oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami. Pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia (na co najmniej 1 godzinę). ubij na sztywno białka mikserem lub trzepaczką, a następnie dodaj je do ciasta. Jeśli potrzeba, dodaj trochę mleka; ciasto powinno mieć gęstą, lejącą konsystencję. Rozgrzej masło na patelni, na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz wlewaj chochelką niewielką ilość ciasta. smaż bliny, aż zrumienią się na kolor złoto-brązowy, i od razu podawaj.

[b]Borowiki w czosnku

[b]Czas przygotowania :[/b] 00:10
[b]Czas pieczenia :[/b] 00:10
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:00

[b]Propozycje podania :[/b] Podawaj na gorąco lub na zimno, jako dodatek do dania głównego, takiego jak np.zapiekanka (tian) z cukini. Danie można polać sosem mornay (sos beszamelowy lub biały wzbogacony serem parmezan lub grujer) i zapiec.

[b]Uwagi :[/b] Do tej hiszpańskiej potrawy konieczne są świeże borowiki. Można jednak użyć jakichkolwiek innych leśnych grzybów. Zaletą przepisu jest jego prostota, a jakość dania zależy od świeżości grzybów.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
małe borowiki 500 g
ząbki czosnku 4
oliwa z oliwek 1/4 szkl/60 ml
sok z cytryny 1/4 szkl/60 ml
sól i pieprz
świeża pietruszka mały pęczek

[b]Sposób przygotowania:

Dokładnie oczy�ć grzyby i odetnij nóżki. Większe grzyby przetnij na pół. Stale mieszając, smaż przez 3 minuty na ostrym ogniu czosnek wraz z grzybami. Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj go wraz z solą i pieprzem do grzybów, i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę. Podawaj na gorąco lub na zimno.

[b]Bułka nadziewana tuńczykiem i warzywami

[b]Czas przygotowania :[/b] 01:00
[b]Czas pieczenia :[/b] 00:00
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:00

[b]Propozycje podania :[/b] Podawaj lekko schłodzone np. z peperonatą. Oliwę z oliwek i masę czosnkową można z powodzeniem zastąpić majonezem czosnkowym (aioli).

[b]Uwagi :[/b] Przepis na tę smakowitą nadziewaną bułkę opiera się na przepisie na "Sałatkę nicejską w bułce". Można przygotowywać różne jej odmiany, wykorzystując te składniki kuchni prowansalskiej, które akurat mamy pod ręką.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
czerwone okrągłe papryki 4
jajka 2
tuńczyk w wodzie (1 puszka) 200g
anchois 60-75 g
ząbki czosnku 6
zielona oliwa z oliwek 1/4 szkl/60 ml
kapary 2 łyżki stołowe
bułki z grubą skórką 4
średnia cebula 1
pomidory 2
czarne oliwki (nicejskie, lub z innej części południowej francji) 1/2 szkl/125 g

[b]Sposób przygotowania:

Włóż 3 papryki do brytfanny i smaż je, od czasu do czasu obracając, aż skórka się przypali i zacznie bąblować. Następnie umieść je w zamkniętej torebce plastykowej do wystygnięcia, a potem obierz je ze skórki. Odcedź anchois i mocz w zimnej wodzie przez kilka minut. Odsączaj, dopóki nie będą całkiem suche. Ugotuj jajka na twardo (gotuj przez 8-10 minut). Schłodź je, a następnie obierz ze skorupek. Obierz i pokrój w plasterki cebulę. Pokrój usmażone papryki. Wypestkuj i pokrój oliwki. Obierz i rozgnieć ząbki czosnku. Zmieszaj w misce oliwę z oliwek z czosnkiem. Dodaj 1/2 ilości oleju czosnkowego, kapary i tuńczyka i dobrze wymieszaj. Przekrój bułki na połówki. Posmaruj je w środku pędzelkiem namoczonym w oleju czosnkowym. Przyciskaj pędzelek, aby chleb dobrze nasiąknął olejem. Masę tuńczykową nałóż łyżką na dolną połówkę każdej z bułek, mocno dociskając. Na rybę nałóż pokrojoną cebulę, pomidory, jajka, paprykę, smażoną paprykę, anchois i oliwki. Przykryj górną połową bułki i mocno przyciśnij. Ciasno zawiń bułki w folię, a następnie umieść je pomiędzy dwiema ciężkimi deskami do krojenia na 6-12 godzin. Podawaj lekko schłodzone.

Spaghetti wegetariańskie

Składniki :

30 dkg makaronu spaghetti
50 dkg pora, pokroić białą część
25 dkg pokrojonej w paski sałaty endywii
20 dkg pokrojonej w paski sałaty radicchio
2 łyżki octu balsamicznego
2/3 szklanki tartego parmezanu
oliwa

Sposób przygotowania :

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać por, smażyć powoli przez 5 minut mieszając, dodać endywię i smażyć kolejne 3 minuty i na koniec dodać radicchio i po kolejnych 3 minutach zakończyć smażenie. Na patelnie dodać makaron i ocet balsamiczny i połowę sera, chwilkę smażyć mieszając. Przed podaniem posypać resztą sera.

Naleśniki wegetariańskie

Składniki :

Ciasto:
25 dkg mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
sól do smaku
Farsz:
2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę ulubionych jarzyn
1 łyżka oleju
3 drobno pokrojone cebulki dymki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 jako
sól, pieprz

Sposób przygotowania :

Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dymkę, zeszklić, dodać warzywa i dusić mieszając aż zmiękną, w czasie duszenia podlewać odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Uduszone warzywa wymieszać z zmiksowanym jajkiem. Ewentualnie dodać tartej bułki jeśli będą zbyt płynne.
Na każdym naleśniku rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć w rulon podobnie jak zwija się krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zapiec przez kilka minut w gorącym piekarniku.

Fasolka szparagowa z kurkami

Składniki

60 dag fasolki szparagowej
25 dag świeżych kurek
1 średnia cebula
2.5 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mączki kartoflanej
2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Fasolkę umyć, pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać wrzącą lekko posoloną wodą. Gotować 15 min. Odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kurki umyć i osuszyć. Większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać grzyby. Dusić na wolnym ogniu 10 min. Połączyć z fasolką szparagową. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zagęścić kartoflanką wymieszaną z niewielką ilością wody.

Gulasz wegetariański

Składniki

2 słodkie papryki
25 dkg cebuli
1 bakłażan
2 pomidory
1 cukinia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
posiekany koperek i natka pietruszki

Sposób przygotowania :

Bakłażany pokroić w grubą kostkę, posolić, pozwolić aby odsączył się z nich sok. Cukinię obrać ze skóry (jeśli młoda nie trzeba) przekroić na połowę, usunąć nasiona. Paprykę, oczyścić z nasion, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ. Cebulę obrać. Wszystkie wymienione składniki pokroić w kostkę o wymiarach kostki z bakłażana. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, po kilku minutach dołożyć pozostałe składniki, przyprawić. Dusić na małym ogniu delikatnie mieszając.

Smacznego ! ! !

Cebulowe bułeczki

Czas przygotowania :[/b] 00:20
Czas pieczenia : 00:15
Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 01:00
Propozycje podania :[/b] Bułeczki cebulowe smakują wyśmienicie same lub z przysmażonymi warzywami.

Uwagi :[/b] Przepis na te bułeczki wymyślił z pewnością ktoś, kto lubi świeżą cebulę. Smażoną stosuje się często na wierzch, ale w tym niemieckim przepisie świeża cebula wchodzi w skład samego ciasta. Jej ilość zależy od twojego uznania. Podajemy tu przepis na 40 bułeczek, ale ciasto można podzielić na pół. Proponujemy jednak przyrządzenie większej ilości bułeczek i zamrożenie części z nich.

Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
ilość sztuk: 40 bułeczek
prasowane drożdże 60 g
mleko 2 szkl/475 ml
mąka 7 szkl/1 kg
sól 2 łyżki stołowe
cukier 2 łyżki stołowe
olej warzywny lub z oliwek 1/3 szkl/75 ml
duża cebula 1
curry w proszku 1 łyżeczka
sól i biały pieprz
jajka 2

nasiona sezamu, niekoniecznie
gruboziarnista sól, niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:Rozkrusz drożdże i zmieszaj w miseczce wraz ze szczyptą cukru i 3 łyżkami lekko ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Przesiej mąkę, sól i cukier na stolnicę i uformuj w środku wgłębienie. Wlej do niego drożdże, wodę i olej. zarób ciasto palcami, stopniowo dobierając mąki. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące, należy dodać więcej mąki. Ugniataj ciasto dłonią przez około 8 minut, formując z niego kulę, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż je następnie do naoliwionej miski. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Możesz do wykonania tych czynności użyć miksera. Do wyrośniętego ciasta dodaj posiekaną drobno cebulę, curry, sól i pieprz i dalej je ugniataj. Wysmaruj blachę olejem. Potnij ciasto na 40 kawałków i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na wysmarowanej blasze i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C. Rozbij jajka. Posmaruj nimi bułeczki, używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie posyp je nasionami sezamu (lub gruboziarnistą solą) i piecz przez 15 minut, aż się zrumienią na złoty brąz. Przed podaniem odstaw na 15 minut.

Cebulowa zapiekanka quiche

Czas przygotowania :[/b] 00:45
[b]Czas pieczenia : 00:55
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 01:00

[b]Propozycje podania : Podawaj gorące lub schłodzone do temperatury pokojowej, z peperonatą lub pomidorowym sosem pesto.

[b]Uwagi :[/b] To klasyczne danie francuskie tradycyjnie przyrządza się z boczkiem. Żeby uzyskać tradycyjny aromat tego dania, wystarczy jednak zamiast boczku dodać do farszu wędzonego sera Mozarella lub Provolone.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 8
ciasto:
mąka 2 szkl/290 g
niesolone masło 145 g
żółtka 1
sól szczypta
woda do 3 łyżek stołowych

nadzienie:
cebule 1 kg
ząbki czosnku 2
niesolone masło 45 g
jajka 3
żółtka 2
gęsta śmietana 1 szkl/240 ml
�wieży parmezan 60 g
mielona gałka muszkatołowa
pistacje 85 g

[b]Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj w niej wgłębienie. WŁÓŻ do niego kawałki zimnego masła, żółtka i sól. Zarób ciasto, dobierając po trochu mąki z zewnątrz. Ugniataj, aż ciasto zacznie się kruszyć. Tę czynność możesz także wykonać w malakserze. Jeżeli potrzeba, dodaj trochę wody. Uformuj kulę. Lekko oprósz stolnicę mąką. Dalej ugniataj na niej ciasto, przyciskając je ręką do powierzchni, aż stanie się gładkie i zwarte. Może to potrwać około 2 minut. Uformuj z niego ponownie kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Przygotowanie farszu z cebuli: Obierz cebule, pozostawiając niewielką część łodyżek, i przetnij je wzdłuż na połówki. Następnie połóż cebule przekrojoną stroną do dołu i potnij na cieniutkie plasterki. obierz i posiekaj czosnek. Wysmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej schłodzone ciasto na placek o średnicy 30 cm. Nawiń je na wałek i rozwiń na blasze. Palcami jednej ręki podnieś krawędź ciasta, a opuszkami palców drugiej doci�nij ciasto do dna i boków formy. Rozwałkuj wałkiem ciasto na blasze tak, aby odciąć kawałki wystające poza krawędzie. Aby podwyższyć ciasto, dokładnie dopasuj je palcami do boków formy, rozpoczynając od styku dna i boków. Powierzchnię placka gęsto nakłuj widelcem, żeby podczas pieczenia nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Schładzaj tak przygotowane ciasto przez 30 minut. wyłóż powierzchnię ciasta papierem pergaminowym. Następnie nasyp na jego wierzch suchą fasolę, wypełniając 3/4 blachy, aby ciasto zachowało swój kształt podczas pieczenia. Piecz przez 10-15 minut. Ciasto powinno się zrumienić na brązowo. Obniż temperaturę w piekarniku do 170 C i piecz placek przez kolejnych 5 minut. Roztop masło na patelni, a następnie nałóż pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do momentu, gdy cebula będzie miękka. Odstaw na bok. Wyjmij placek z piekarnika i wysyp fasolę. Nie wyłączaj piekarnika. Utrzyj Parmezan. Włóż do miski jajka, żółtka, śmietanę, starty Parmezan i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Rozłóż usmażoną cebulę na powierzchni placka. Przykryj masą serową, wypełniając formę prawie po brzegi. Wierzch placka posyp całymi pistacjami. Piecz przez 30-40 minut, aż zapiekanka zrumieni się na jasnozłoty kolor. Placek powinien mieć stałą konsystencję, ale nie może być twardy. Odstaw quiche na 10 minut. Podawaj gorące lub ochłodzone do temperatury pokojowej.

[b]Chińskie pierożki gotowane na parze

[b]Czas przygotowania :[/b] 00:40
[b]Czas pieczenia :[/b] 00:20
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania : 1:00

[b]Uwagi :[/b] W przepisie tym, zamiast bardziej skomplikowanego ciasta tradycyjnego, używamy prostego ciasta drożdżowego. Nadzienie, jakie proponujemy, to jedynie przykład - trzeba trochę poeksperymentować, żeby wybrać dla siebie najsmaczniejsze.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 6
liczba osób : 4
ciasto:
mąka 165 g
świeże prasowane drożdże 5 g
cukier szczypta
olej słonecznikowy 1/3 łyżki stołowej
sól szczypta

nadzienie:
ząbek czosnku 2/3
świeży imbir 2/3 łyżeczki
szalotki 3
olej warzywny 1 1/3 łyżki stołowej
szpinak 145 g
sos sojowy 1/2 łyżki stołowej
tabasco lub olej chili kilka krope

[b]Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:Ciasto to możesz przygotować ręcznie lub używając miksera.W miseczce zawierającej 1/4 szklanki ciepłej wody rozkrusz drożdże. Dodaj trochę cukru i mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Przesiej na czystą stolnicę mąkę i sól i uformuj w środku wgłębienie. Wlej do niego drożdże wraz z wodą i oliwą. zarób ciasto palcami, stopniowo dodając mąki. Ciasto należy ugniatać przez około 8 minut, aż będzie zupełnie gładkie, miękkie i elastyczne. Dodaj więcej mąki, jeśli będzie zbyt klejące lub trochę wody, jeśli będzie zbyt twarde. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do naoliwionej miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około jedną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po godzinie ponownie ugniataj je przez 5 minut.Przygotowanie farszu:Obierz i posiekaj ząbki czosnku. obierz i utrzyj korzeń imbiru. Obierz i posiekaj szalotki. Umyj, osusz i posiekaj szpinak. Na patelni rozgrzej olej warzywny i posiekany czosnek, imbir i szalotki smaż na nim do miękkości. Dodaj szpinak i dalej smaż na ostrym ogniu przez 3 minuty. Dopraw do smaku sosem sojowym i oliwą chili. Dodaj sól do smaku. Odstaw na bok do wystygnięcia. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek, a następnie wykrój z niego kółka o średnicy 8 cm.Nadziewanie pierożków:nałóż niewielką ilość farszu na środek każdego kółka. Zbierz krawędzie ciasta do środka i zlep palcami. Układaj pierożki na okrągłym kawałku papieru do pieczenia, po czym włóż je do garnka do gotowania na parze. gotuj na parze przez 20 minut, aż pierożki będą puszyste i twarde. Podawaj gorące.

SMACZNEGO!

Chleb bananowy

Czas przygotowania :[/b] 00:20
Czas pieczenia :[/b] 01:00
Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:00

Propozycje podania :[/b] Chleb bananowy to smaczne i zdrowe danie, wyśmienite zarówno jako przekąska, jak i deser.

Uwagi :[/b] Ten przepyszny chleb będzie z pewnością smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz zmieniać ten przepis, dodając różne przyprawy, takie jak ziele angielskie, goździki czy gałka muszkatołowa. Podobnie jak w przypadku chlebów warzywnych, np. z cukini, chleb bananowy zachowuje świeżość przez ponad tydzień.

Skład :[/b]

Liczba porcji : 8
mka 2 szkl./290 g
soda oczyszczona 1 łyżeczkasól 1/2 łyżeczki
niesolone masło 115 g
cukier 3/4 szkl/180 g
jajka 2
bardzo dojrzałe banany 3-4
mleko 1/3 szkl/75 ml
skórka z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.Wymieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól. Rozgnieć widelcem banany. Ubijaj cukier, jajka i masło, aż powstała masa zacznie się pienić. Dodaj mleko i wymieszaj z mąką. Dodaj banany, skórkę z cytryny i dobrze zmieszaj. Uwaga: wszystkie składniki należy umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wysmaruj formę tłuszczem i nałóż do niej gotową masę. Piecz w piekarniku przez około 60 minut.Sprawdź patyczkiem czy chleb bananowy jest już dobry. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj lekko ciepły.

Chleb pszenno-razowy

Czas przygotowania :[/b] 00:40
[b]Czas pieczenia :[/b] 01:00
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 02:30

[b]Propozycje podania :[/b] Ten pyszny chleb jest podstawowym dodatkiem do zup i kanapek, a przede wszystkim
grzanek

[b]Uwagi :[/b] W przeciwieństwie do tego, co się powszechnie sądzi, przygotowanie chleba w domu jest zaskakująco proste i zabawne. Podstawowymi jego składnikami są mąka, drożdże, woda i sól. Dodając różne przyprawy, miód, orzechy, owoce i warzywa, można przygotowywać nieskończoną ilość jego odmian. Jeżeli dobrze przygotujesz ciasto, możesz piec chleb o różnorodnych kształtach i rozmiarach, używając foremek lub piekąc go na blasze.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji :
ilość : 10-12 kawałków każdy bochenek
mleko 2 szkl/ 475 ml
masło 60 g
czysty miód 3 łyżka stołowa
sól 1 łyżka stołowa
prasowane drożdże 30 g
lub suszone drożdże 4 łyżka stołowa
lekko ciepła woda 1/3 szkl/ 75 ml
kiełki pszenicy 60 g
mąka pszenno-razowa 6 szkl/ 870 g
nasiona słonecznika 85 g
olej do smarowania

[b]Sposób przygotowania:

przygotowanie ciasta:
mleko podgrzej w garnuszku prawie do wrzenia, po czym zdejmij z ognia. Dodaj do niego masło, miód i sól, odstaw i poczekaj, aż wystygnie do temperatury pokojowej. W drugiej misce zmieszaj drożdże z lekko ciepłym mlekiem i odstaw do sfermentowania na 10 minut. Wyrośnięte drożdże wymieszaj z mlekiem i stopniowo dodaj 3/4 ilości mąki i kiełki pszenicy. Ucieraj, aż ciasto uzyska gładką, kremową konsystencję. Następnie dodaj pozostałą 1/3 ilości mąki. Kiedy ciasto stanie się trudne do mieszania, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i ugniataj przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski. Przykryj folią do żywności i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Możesz przygotować je także używając miksera. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ugniataj przez 2-3 minuty. Ponownie włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wysmaruj formy tłuszczem. Gotowe ciasto rozbij i ugniataj przez kolejne 2 minuty. Następnie podziel je na dwie równe części. Uformuj dwa bochenki i włóż je do przygotowanych form. Nie przykryte ciasto pozostaw na 45 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po 30 minutach rozgrzej piekarnik do temperatury 190 C. Piecz przez 45 minut- 1 godzinę. Chleb będzie gotowy, kiedy przy naciśnięciu wyda głuchy odgłos i zrumieni się na złoty brąz. Jak tylko trochę przestygnie, wyjmij go z foremek i na drucianej podstawce pozostaw na 1 godzinę do całkowitego wystygnięcia.

[b]Ciasto brzoskwiniowo - śliwkowe

[b]Czas przygotowania : 00:30
[b]Czas pieczenia : 00:25
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:30

[b]Propozycje podania : Podawaj lekko ciepłe lub zimne z kremem angielskim

[b]Uwagi :[/b] Deser ten należy zjeść najlepiej w ciągu 24 godzin od upieczenia, co nie powinno być trudne, zważywszy na jego wspaniały smak!

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
liczba osób : 8
ciasto:
niesolone masło 85 g
sól szczypta
mąka 1 1/3 szkl/ 200 g
żółtko 1
lodowata woda

nadzienie:
świeże brzoskwinie 340 g
świeże śliwki 340 g
orzechy włoskie, mielone 85 g
cukier 2 łyżki stołowe
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

[b]Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. włóż do niego kawałki zimnego masła, żółtko i sól. Zarób masło z mąką, stopniowo dobierając coraz więcej mąki. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie się kruszyć. Jeśli trzeba, dodaj wody. Zagnieć grudki w kulę. Lekko posyp stolnicę mąką. Ugniataj ciasto ręką, aż będzie gładkie (może to potrwać około 2 minut). Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją ciasno w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto to możesz przygotować również w malakserze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.Rozwałkuj ciasto na placek, wyłóż nim blachę i gęsto nakłuj jego powierzchnię widelcem. Następnie *PRZYKRYJ* placek papierem pergaminowym i posyp fasolą lub połóż obciążniki do ciasta. Piecz przez 10 minut. Wysyp fasolę, usuń papier i pozostaw ciasto do wystygnięcia. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 210 C. Wypestkuj połowę brzoskwiń i śliwek i pokrój je na cząstki. Przepraż orzechy i rozsyp je równo po powierzchni placka. Następnie ułóż na nich owoce i posyp cukrem oraz cynamonem. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Odstaw na 15 minut przed podaniem. Podawaj lekko ciepłe lub zimne.

[b]SMACZNEGO!

Gofry serowe z ziołami

Przygotowanie: Około 30 minut
Kaloryczność: 500 kcal/porcja

SKLADNIKI:

* Składniki na 6 porcji 200 g masła
* 1/2 łyżeczki soli
* 4 jajka
* 200 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 6 łyżek wody mineralnej
* 150 g startego ementalera lub goudy
* słodka papryka w proszku, pieprz
* 1/4 pęczka szczypiorku
* 1/4 pęczka natki pietruszki

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Miękkie masło włożyć do miski, dodac sól i ubić na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na zmianę z wodą mineralną małymi porcjami dodawać do masy maślanej, dokładnie mieszać.
2. Do ciasta dodać starty ser, paprykę w proszku i pieprz, dokładnie wymieszać. Szczypiorek oczyścić i drobno pokroić. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Zioła dodać do ciasta, wymieszać. Gofrownicę rozgrzać i natłuścić. Z ciasta kolejno upiec złociste gofry ( zgodnie z instrukcą obsługi ). Gotowe gofry odkładać w ciepłe miejsce. Można podawać posypane posiekanymi świeżymi ziołami.

Pomidorowa sałatka z owczym serem

Trudność: Bardzo, bardzo łatwa!

SKLADNIKI:

* Składniki pomidory, 8 sztuk
* cebula, 1 sztuka
* oliwki czarne , 10 sztuk
* oliwa, 4 łyżki
* cukier, pieprz
* zioła prowansalskie, 2 łyżeczki

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Pomidory umyć, wykroić szypułki i pokroić w plastry.
2. Cebulę obrać, drobno pokroić i razem z pomidorami umieścić na półmisku.
3. Całość ozdobić oliwkami.
4. Na końcu dodajemy pokrojony ser, zioła prowansalskie i całość zalewamy oliwą.

Pasztet z selera

Przygotowanie: 0,5 godziny
Oczekiwanie: 0,1 godziny
Pieczenie: 1 godzinę
Smażenie: 0,1 godziny
Kaloryczność: 700 kcal/porcja
Trudność: bardzo łatwy

SKLADNIKI:

* Składniki na 4 porcje 0,5 kg selera
* 2 średnie cebule
* 0,5 kostki margaryny
* 20-50 dag pieczarek
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki bułki tartej
* 2 jajka

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Seler gotować przez 20-30 minut.Po ostygnięciu zetrzeć na miazgę.
2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1/2 margaryny na złoty kolor.
3. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na reszcie margaryny.
4. Dodać wodę,bułkę tartą,2 żółtka i ubitą pianę z białełek.Wszystko delikatnie wymieszać.Wlać na małą foremkę.Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.

Sałatka z pieczarkami

Przygotowanie: 20-30 min
Smażenie: 15 min
Trudność: wcale ine trudny

SKLADNIKI:

* Składniki 1,5 szklanki ryżu
* 1 kg pieczarek ( im więcej tym lepiej)
* 2-3 pory ( tylko zielone części)
* 1 puszka kukurydzy
* majonez (ok. 6-8 łyżek w zależności od upodobań)
* sól, pieprz
* oliwa lub olej do podsmażenia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Gotujemy ryż, uważając by się nie rozgotował. Ryż musi pozostać "jędrny".
2. Umyte pieczarki kroimy w kostkę. Por dokładnie myjemy i kroimy w talarki.
3. Podsmażamy pieczarki, tak aby woda z nich odparowała. Por podsmażamy często mieszając (lubi się przypalić)
4. Pieczarki i por dodajemy do ryżu mieszamy i czekamy aż wszystko nam przestygnie. Teraz dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku i dodajemy majonez. Sałatka jest najlepsza gdy "ciut się przegryzie..."

Tortilla z ziemniakami

Przygotowanie: 30 minut
Kaloryczność: 350 kcal/porcja

SKLADNIKI:

* Składniki na 4 porcje 3/4 kg ziemniaków
* 2 cebule
* 1/2 szklanki oliwy
* 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
* 2 strąki czerwonej papryki
* 6 jajek
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* szczypta tymianku
* sól
* 2 łyżki czarnych oliwek

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Oliwę (1 łyżkę odłożyć) rozgrzać na patelni (o wysokich brzegach), przesmażyć cebulę i ziemniaki. Posolić, smażyć, aż ziemniaki będą miękkie.
2. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
3. Jajka wbić do dużej miski, posolić, roztrzepać. Wrzucić ziemniaki z cebulą, fasolkę szparagową i paprykę, oprószyć tymiankiem i solą, całość wymieszać (delikatnie, by ziemniaki się nie rozpadły).
4. Łyżkę oliwy rozgrzać na czystej patelni, wlać masę, wyrównać, smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Placek ostrożnie odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Posypać natką, pokroić na kawałki. Podawać z czarnymi oliwkami, na ciepło lub na zimno.

Ciasto dyniowe (Tarta z Dyni)

Czas przygotowania : 00:30
Czas pieczenia :[/b] 01:00
Czas oczekiwania podczas przygotowania : 01:00

Propozycje podania : Posyp ciasto mielonymi migdałami i podawaj ciepłe lub schłodzone do temperatury pokojowej, ale nie gorące. Możesz polać je sosem (takim jak np. miodowy jogurt).

Uwagi : Ciasto dyniowe zwykle kojarzy się z zimą, śniegiem, zapachem cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Ten przepis różni się jednak od tradycyjnego, amerykańskiego placka z dyni - ciasto jest delikatniejsze, ale smak pozostaje równie wspaniały.

Skład :

Liczba porcji : 4
liczba osób : 6-8
ciasto:
mąka 2 szkl/ 290 g
niesolone masło 145 g
zółtko 1
starta skórka z 1 cytryny
sól szczypta
woda 3 łyżki stołowe

nadzienie:
świeża dynia 510 g
niesolone masło, miękkie 60 g
sól szczypta
ciemny cukier 2/3 szkl/ 200 g
mąka 2 łyżki stołowe
jajka 2
rodzynki 85 g
pomarańcza 1
gałka muszkatołowa szczypta
imbir szczypta
gożdzik szczypta
cynamon szczypta
migdały, mielone do przybrania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę na stolnicę i uformuj w niej wgłębienie. Włóż do niego kawałki zimnego masła, żółtka i sól. zarób ciasto, dobierając po trochu mąki. Ugniataj mąkę, aż ciasto zacznie się kruszyć. Tę czynność możesz wykonać również w malakserze. Jeżeli trzeba, dodaj trochę wody. Uformuj kulę. Lekko oprósz mąką stolnicę. Dalej ugniataj ciasto, przyciskając je dłonią do powierzchni stolnicy, aż stanie się gładkie i będzie się trzymać razem. Może to potrwać około 2 minut. Uformuj ponownie kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto możesz także przygotować w malakserze. Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę. Umieść ją w dużym garnku z wrzącą wodą i gotuj przez około 40 minut, do miękkości. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Odcedź dynię i rozgnieć ją widelcem. Dodaj miękkie masło oraz sól do smaku i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, jajka, rodzynki, pomarańcze, skórkę z cytryny i przyprawy. Wysmaruj blachę tłuszczem. Stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj na niej ciasto i wyłóż je na blachę, przyciskając je do jej dna i boków. Aby odciąć wystające kawałki ciasta, rozwałkuj je wałkiem po blasze. Kilkakrotnie nakłuj powierzchnię placka widelcem. Piecz przykryte w piekarniku przez około 15 minut. Następnie wyjmij i zmniejsz temperaturę do 170 C. Metalową łyżką rozprowadź masę dyniową na powierzchni placka. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij i posyp mielonymi migdałami. Podawaj ciepłe lub po ostudzeniu do temperatury pokojowej.

Ciasto kukurydziano - warzywne

Czas przygotowania :[/b] 00:30
Czas pieczenia : 01:30
Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:20

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 4
ciasto:
woda 2 1/2 szkl/600 ml
sól szczypta
szafran szczypta
mąka kukurydziana 200 g
olej kukurydziany, wyciskany na zimno 1 łyżka stołowa

nadzienie:
kasztany 255 g
cebula 1
burak 1
świeża dynia 680 g
lub niesłodzona utarta dynia 340 g
czerwona kapusta 1/4
suszony tymianek szczypta
olej kukurydziany, wyciskany na zimno 1 łyżka stołowa
sos tamari 1 łyżka stołowa
tahini, całe 1 1/2 łyżki stołowej

[b]Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Wlej wodę wraz ze szczyptą soli i szafranu do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień do bardzo małego i wolno dosyp mąki kukurydzianej. Gotuj przez 20 minut, ciągle mieszając. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej wody. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem zbożowym. rozprowad� w nim masę kukurydzianą i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 C.Zrób nożem krzyżyk na płaskiej stronie kasztanów. Ułóż je na blasze i piecz w piekarniku przez 10 minut. Odstaw na bok do ostygnięcia. Obniż temperaturę w piekarniku do 200 C. Obierz kasztany i włóż je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odsącz kasztany i pokrój je.Przygotowanie nadzienia:Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Utrzyj buraka. Obierz i utrzyj na grubej tarce dynię. Pokrój kapustę. Wlej niewielką ilość oleju zbożowego na patelnię i na dużym ogniu usmaż cebulę na na złoty brąz. Dodaj startego buraka i sos tamari, i smaż dalej przez 5 minut. Dodaj utartą dynię, pokrojoną kapustę, tymianek, kasztany i trochę wody, a następnie gotuj przez kolejnych 5 minut. Do ugotowanych warzyw dodaj tahini. Rozprowadź warzywa na przygotowanej w naczyniu mące kukurydzianej i piecz w piekarniku przez 45 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i pokrój na kawałki.

[b]Ciasto paprykowe pieczone "do góry nogami"
[b]
Czas przygotowania :[/b] 01:00
[b]Czas pieczenia :[/b] 00:40
[b]Czas oczekiwania podczas przygotowania :[/b] 00:30

Uwagi : Dzięki zastosowaniu metody pieczenia "do góry nogami", ciasto to ma intensywnie czerwoną polewę i chrupiącą skórkę na spodzie.

[b]Skład :[/b]

Liczba porcji : 6
słodkie papryki (dowolnego koloru) 12
mleko 1 1/2 szkl/ 350 ml
niesolone masło 45 g
ser feta 150 g
ser kaszkawał 150 g
jajka 2
kasza manna 45 g
kruszony czarny pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smarowania

ciasto:
mąka 1 1/2 szkl/ 220 g
zimne masło 85 g
jajka 1
sól szczypta
zimna woda w razie potrzeby

[b]Sposób przygotowania:

Upiecz, obierz i wydrąż nasiona z papryk. Przygotowanie i chłodzenie ciasta:Ciasto to możesz przygotować również w malakserze. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. włóż do niego kawałki zimnego masła, żółtko i sól. Zarób masło z mąką, stopniowo dobierając coraz więcej mąki. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie się kruszyć. Jeśli trzeba, dodaj wody. Zagnieć wszystkie grudki w kulę. Lekko posyp stolnicę mąką i dalej ugniataj ciasto, aż będzie gładkie (może to potrwać około 2 minut). Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją ciasno w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości 2-3 mm. Utrzyj sery. Zagotuj w garnku mleko z masłem. Kiedy masło się roztopi, wsyp kaszę manną i, stale mieszając, gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj starty ser i mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż do powstania jednolitej masy. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. Dodawaj następnie jajka, przed dodaniem każdego dobrze wymieszawszy masę. Lekko wysmaruj tortownicę i wyłóż ją paprykami. Następnie zalej je masą serową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Rozwałkuj ciasto ponownie i nałóż je na ser. Następnie natnij je nożem. Przytnij krawędzie i pofałduj ciasto na powierzchni placka. Piecz przez około 30-40 minut, aż ciasto zrumieni się na złoty brąz. Odstaw na 10 minut przed podaniem lub poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Wyjmij placek z formy w taki sposób, żeby ułożyć je skórką do powierzchni półmiska.
Użytkownik Nathalia edytował ten post 27 marzec 2008 - 15:49
Buraki z chrzanowym sosem

Kaloryczność: 80 kcal/porcja

Składniki na 6 porcji

• 1/2 kg buraków

• 4 łodygi selera naciowego

• 2 łyżki soku z jabłek

• po 1/2 szklanki śmietany i jogurtu

• 1/2 łyżki startego chrzanu

• mała cebula

• sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Buraki wyszorować, zalać wodą, gotować godz. Odcedzić, odtudzić, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Seler oczyścic, pokroić w krązki. Buraki i seler polać sokiem jabłkowym, wymieszać.

2. Cebulę obrać, posiekać. Śmietanę wymieszać z jogurtem, chrzanem i cebulą, przyprawić.

3. Buraki i seler polać chrzanowym sosem, wymieszać.

Brukselka z masłem cytrynowym

Kaloryczność: 110 kcal/porcja

Składniki na 6 porcji

• 25 dag brukselki

• 3 marchewki

• 5 dag płatków migdałowych

• 2 łyżki masła

• łyżeczka skórki startej z cytryny

• sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Brukselki obrać, oczyścić, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 min, odcedzić. Marchewki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Płatki migdałowe wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, zrumienić.

2. Masło stopić na patelni, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Wrzucić brukselkę i marchewkę, smazyć 3 min. przyprawić. Posypać płatkami migdałowymi.

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ

Przygotowanie: 50MIN

Trudność: ŁATWY

Składniki

• DUŻA KAPUSTA PEKIŃSKA

• SZKLANKA SOCZEWICY

• CEBULA

• 2 ŁYŻKI OLIVY

• 2 ŁŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

• SÓL,PIERPZ,TYMIANEK,CZOSNEK

Etapy przygotowania

1. Posiekana cebulę i czosnek podsmazyc na oliwie,dodac soczewicę,pól litra wrzatku,koncentrat i ugotować.Doprawić sola,pieorzem i tymiankiem do smaku.Z kaputy wykroic grube łodygi.Nałożyc farsz na kapuste,formowac gołabki.Ukladac delikatnie w naczyniu zaroodpornym i podlac lekko woda aby na dnie sie nie przypalilo.Dusic w piekarniku pod przykryciem 20min.Podawac z sosem jodurtowym.

Warzywna pasta kanapkowa

Kaloryczność: 300 kcal/porcja

Składniki na 5 porcji

• 1 kg pomidorów

• 25 dag papryki

• 25 dag cebuli

• 50 dag jabłek

• 25 dag cukru

• sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Warzywa i jabłka umyć.

2. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać oczyszczoną paprykę, pokrojoną w plastry cebulę, 1/2 szklanki wody i gotować.

3. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka ( usunąć gniazda nasienne ), rozgotować i przetrzeć.

4. Przecier odparować na wolnym ogniu mieszając, dodać cukier, sól, pieprz i wymieszać.

5. Gorący przecier nakładać do słoików typu twist do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegów i pasteryzować 15-20 min.

ja polecam stronke http://zwegowani.pl/
:)

Leczo wegetariańskie

Składniki:
# 1 mała cukinia
# 1 mały bakłażan
# 1 średnia cebula
# 1 średnia papryka czerwona
# 1 średnia papryka żółta
# 2 pomidory
# 3 ogórki kiszone lub 2 garści ogórków z sałatki szwedzkiej
# 2 łyżeczki ziarenek smaku
# 2 łyżki oliwy z oliwek
# 1 łyżeczka papryki słodkiej
# pieprz świeżo mielony do smaku
# 2 łyżki koncentratu pomidorowego
# 1 łyżeczkę cukru do smaku

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podduszam pokrojoną w talarki cebulę, dodaję warzywa pokrojone w kostkę i duszę wszystko na małym ogniu aż warzywa zaczną puszczać soki, dodaję przyprawy i duszę dalej. Pod koniec duszenia, jak tylko warzywa zaczną sprawiać wrażenie przywierających do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, duszę jeszcze 2 minutki i gotowe. Jeśli do leczo dodaję ogórek kiszony to dodaję również małą łyżeczkę cukru, jeśli dodaję zamiast ogórków kiszonych ogórki z sałatki szwedzkiej, nie dodaję już cukru. Dla osób które zastanawiają się co z sosem w leczo: sos "robi się" sam, warzywa puszczają soki, mieszają się z rozpuszczonym pomidorem i koncentratem pomidorowym i już. Podawać z chlebem, ryżem, kaszą, ziemniakami - w zależności od upodobań. Smacznego!

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski