ďťż

Rolada czekoladowa

Misja Tereski
Rolada czekoladowa

Składniki:
* 8 żółtek
* 150 g cukru
* 4 białka
* 100 g mąki
* skórka otarta z połowy cytryny

Krem
* 250 g gorzkiej czekolady
* 250 g masła
* 125 g cukru pudru
* 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
* ew. kieliszek rumu

Sposób przyrządzania:
Ucieramy żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami i mieszamy na jednolitą masę. Białka oziębiamy w lodówce i ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 5–10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gotowe ciasto wyjmujemy na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmujemy z wierzchu papier i przykrywamy drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką. Krem: Do garnka z wodą wstawiamy rondelek i wrzucamy do niego połamaną gorzką czekoladę. Topimy ją i schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z rozpuszczona czekoladą ewentualnie rumem. Biszkopt smarujemy kremem i zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę. Część kremu możemy pozostawić i udekorować roladę. Do dekoracji możemy użyć posiekanych lub zmielonych orzechów i owoców z konfitur – np.: wiśni.

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/111/glowne/s1729577208.jpg

kuron.com.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski