ďťż
Misja Tereski
Rolada czekoladowa
Składniki: * 8 żółtek * 150 g cukru * 4 białka * 100 g mąki * skórka otarta z połowy cytryny Krem * 250 g gorzkiej czekolady * 250 g masła * 125 g cukru pudru * 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych * ew. kieliszek rumu Sposób przyrządzania: Ucieramy żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami i mieszamy na jednolitą masę. Białka oziębiamy w lodówce i ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 5–10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gotowe ciasto wyjmujemy na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmujemy z wierzchu papier i przykrywamy drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką. Krem: Do garnka z wodą wstawiamy rondelek i wrzucamy do niego połamaną gorzką czekoladę. Topimy ją i schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z rozpuszczona czekoladą ewentualnie rumem. Biszkopt smarujemy kremem i zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę. Część kremu możemy pozostawić i udekorować roladę. Do dekoracji możemy użyć posiekanych lub zmielonych orzechów i owoców z konfitur – np.: wiśni. http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/111/glowne/s1729577208.jpg kuron.com.pl |