ďťż
Misja Tereski
Sałatka owocowa - składniki
gałązki świeżej mięty trawa cytrynowa 2 melony 2 zielone jabłka kiść zielonych winogron jagody lub borówki kanadyjskie lemonka białe wino sok z cytryny cukier do smaku Sałatka owocowa - sposób przygotowania Małą ilość wody zagotować z cukrem, gałązką mięty i trawą cytrynową (można kupić świeżą w sklepach z żywnością azjatycką). Odstawić na kilka godzin. Do sosu dodać białe wino oraz sok z cytryny i z połówki lemonki. Proporcje dostosować do własnych upodobań, powinien to być esencjonalny słodko-kwaśny sos z miętową nutą. Melony, najlepiej różnych kolorów, pokroić w kostkę lub wydrążyć w kulki. O ile winogrona nie są drobne i bezpestkowe, przekroić je i usunąć pestki. Dodać pokrojone jabłka i jagody. Zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki, dekorować miętą. |