ďťż
Misja Tereski
http://images44.fotosik.pl/163/f58969268ae8f403.jpg
Składniki: 400 g ugotowanych filetów z piersi kurczaka 2 czerwone jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 55 g grubo siekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki majonezu 1 podzielona na listki sałata, wymyta i osuszona Sposób przygotowania: 1 Ugotować piersi kurczaka (patrz wskazówka na dół) i schłodzić. Pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymyć jabłka, pokroić w grubszą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. 2 Wymieszać kawałki kurczaka, jabłka, seler naciowy i orzechy. Delikatnie połączyć z majonezem. 3 Pojedyncze porcje podawać na liściach sałaty, jako przekąskę lub lekki lunch. Można też wyłożyć salaterkę liśćmi sałaty, na nie nałożyć sałatkę i podawać jako zimny bufet. Uwagi: Porcje: 6 Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 25 min Kalorie: 226 kcal Tłuszcz: 1,7 g Wskazówka: Zalać filety gorącą wodą, posolić, dodać pokrojoną małą cebulę, kawałek selera i marchewkę. Gotować na małym ogniu przez 2025 minut do miękkości. Mięso wyjąć i schłodzić. Przecedzić wywar, można go użyć do innych potraw. Wyrzucić warzywa. |