ďťż

Sałatka Waldorf

Misja Tereski
http://images44.fotosik.pl/163/f58969268ae8f403.jpg

Składniki:

400 g ugotowanych filetów z piersi kurczaka
2 czerwone jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
55 g grubo siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki majonezu
1 podzielona na listki sałata, wymyta i osuszona

Sposób przygotowania:

1 Ugotować piersi kurczaka (patrz wskazówka na dół) i schłodzić.
Pokroić w drobną kostkę.
Dokładnie wymyć jabłka, pokroić w grubszą kostkę.
Skropić sokiem z cytryny.
2 Wymieszać kawałki kurczaka, jabłka, seler naciowy i orzechy.
Delikatnie połączyć z majonezem.
3 Pojedyncze porcje podawać na liściach sałaty, jako przekąskę lub lekki lunch.
Można też wyłożyć salaterkę liśćmi sałaty, na nie nałożyć sałatkę i podawać jako zimny bufet.

Uwagi:

Porcje: 6
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Kalorie: 226 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
Wskazówka: Zalać filety gorącą wodą, posolić, dodać pokrojoną małą cebulę, kawałek selera i marchewkę.
Gotować na małym ogniu przez 20—25 minut do miękkości.
Mięso wyjąć i schłodzić.
Przecedzić wywar, można go użyć do innych potraw.
Wyrzucić warzywa.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski