ďťż

Chleb starosty

Misja Tereski
Chleb starosty

http://img216.imageshack.us/img216/6945/obrazek40267.jpg

CHLEB STAROSTY

/2 bochenki/

Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotować zaczyn:

310g mąki żytniej typ 720
210g mąki pszennej typ 650
90g zakwasu żytniego
450g wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej

Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i zostawi w temp. pokojowej.

Rano do zaczynu dodać:
280g mąki żytniej typ 720
300g mąki pszennej typ 650
150g mąki pszennej typ 1850
320g letniej przegotowanej wody
2 łyżki płaskie soli morskiej
2 łyżki kminku zmiażdżonego w moździerzu
2 łyżki oleju słonecznikowego

Wymieszać wszystkie składniki z zaczynem i dokładnie wyrobić ręcznie ok. 10 minut. Włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz. W tym czasie złożyć dwukrotnie.

Gdy ciasto wyrośnie zarobić chwilę i podzielić ciasto na pól. Uformować dwie kule i przykryć ściereczką. Po 15 minutach ostatecznie uformować dwa bochenki (okrągłe lub podłużne), podsypać mąką i umieścić w koszykach do wyrastania, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Chlebki powinny powiększyć objętość o co najmniej 80%. Włączyć wtedy piekarnik z kamieniem, nagrzewając go przez godzinę do 240stC.
Po tym czasie można upiec chleb.
Przełożyć na łopatę, ewentualnie naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika.
Przez 15 minut piec z parą - w temp. 240stC.
Zmniejszyć temp. do 210stC i dopiec już bez pary ok. 35-40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia spryskać bochenek woda, będzie miał lśniąca skórkę. Jeśli bochenek będzie dobrze wypieczony, miał ciemną skórkę wyjąc na kratkę do ostudzenia.
Polecam!

Żródło:zpierwszegotloczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski