ďťż
Misja Tereski
Chleb starosty
http://img216.imageshack.us/img216/6945/obrazek40267.jpg CHLEB STAROSTY /2 bochenki/ Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotować zaczyn: 310g mąki żytniej typ 720 210g mąki pszennej typ 650 90g zakwasu żytniego 450g wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i zostawi w temp. pokojowej. Rano do zaczynu dodać: 280g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej typ 650 150g mąki pszennej typ 1850 320g letniej przegotowanej wody 2 łyżki płaskie soli morskiej 2 łyżki kminku zmiażdżonego w moździerzu 2 łyżki oleju słonecznikowego Wymieszać wszystkie składniki z zaczynem i dokładnie wyrobić ręcznie ok. 10 minut. Włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz. W tym czasie złożyć dwukrotnie. Gdy ciasto wyrośnie zarobić chwilę i podzielić ciasto na pól. Uformować dwie kule i przykryć ściereczką. Po 15 minutach ostatecznie uformować dwa bochenki (okrągłe lub podłużne), podsypać mąką i umieścić w koszykach do wyrastania, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Chlebki powinny powiększyć objętość o co najmniej 80%. Włączyć wtedy piekarnik z kamieniem, nagrzewając go przez godzinę do 240stC. Po tym czasie można upiec chleb. Przełożyć na łopatę, ewentualnie naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika. Przez 15 minut piec z parą - w temp. 240stC. Zmniejszyć temp. do 210stC i dopiec już bez pary ok. 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia spryskać bochenek woda, będzie miał lśniąca skórkę. Jeśli bochenek będzie dobrze wypieczony, miał ciemną skórkę wyjąc na kratkę do ostudzenia. Polecam! Żródło:zpierwszegotloczenia.pl |