ďťż
Misja Tereski
Chleb
http://img216.imageshack.us/img216/9841/obrazek40302.jpg Składniki na 1 bochenek: * 500 g mąki pszennej chlebowej (w tym ½ szklanki mąki żytniej i ½ gryczanej) * 1 szklanka serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem) * ½ łyżki soli * szczypta cukru * 15 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki drożdży instant) * 125 ml mleka * ¼ szklanki oliwy * 1 ½ łyżeczki kminku, * 1 łyżkę siemienia lnianego, * 2 łyżki pestek słonecznika Mąkę przesiać do miski. Potem dodać do niej wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu dobrze jest ciasto jeszcze raz "poruszyć". Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce (u mnie naczynie żaroodporne). Pozostawić do rośnięcia na około 30 - 45 minut. Bochenek posmarować białkiem, posypać kminkiem, można też naciąć. Piec około 30 minut w temperaturze 220ºC. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut. Dla maszynistów: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Potem .." Smacznego:-) http://img216.imageshack.us/img216/9260/obrazek40303.jpg Źródło:zpierwszegotpieczenia.pl |