ďťż

Chleb

Misja Tereski
Chleb

http://img216.imageshack.us/img216/9841/obrazek40302.jpg

Składniki na 1 bochenek:

* 500 g mąki pszennej chlebowej (w tym ½ szklanki mąki żytniej i ½ gryczanej)
* 1 szklanka serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem)
* ½ łyżki soli
* szczypta cukru
* 15 g drożdży świeżych (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
* 125 ml mleka
* ¼ szklanki oliwy
* 1 ½ łyżeczki kminku,
* 1 łyżkę siemienia lnianego,
* 2 łyżki pestek słonecznika

Mąkę przesiać do miski. Potem dodać do niej wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu dobrze jest ciasto jeszcze raz "poruszyć".

Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce (u mnie naczynie żaroodporne). Pozostawić do rośnięcia na około 30 - 45 minut. Bochenek posmarować białkiem, posypać kminkiem, można też naciąć.

Piec około 30 minut w temperaturze 220ºC. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Potem .."

Smacznego:-)

http://img216.imageshack.us/img216/9260/obrazek40303.jpg

Źródło:zpierwszegotpieczenia.pl

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski