ďťż

Pijany kurczak

Misja Tereski


Skladniki:

* 1 1/2 kg kurczaka
* 2 średnie cebule
* 2 łyżeczki soli
* 3 świeże korzenie imbiru, pokrojone w plasterki
* 1 1/4 szklanki wytrawnego sherry
* woda
* 2 łyżeczki cukru kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

* Cebulę pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka z imbirem i solą. Dodać umytego kurczaka, zalać gorącą wodą i gotować 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć garnek i gotować kurczaka na małym ogniu 15 minut.
* Kurczaka przełożyć do salaterki. Do gotującego się wywaru dodać sherry i cukier, a następnie zalać nim kurczaka. Przełożyć go kilkakrotnie, aby dokładnie nasiąkł wywarem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracając go w marynacie.
* Z marynaty wyjąć kurczaka i cebulę. Cebulę wyrzucić, a kurczaka osuszyć i pokroić na porcje. Podawać na zimno, udekorowanego kolendra.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lalalu.xlx.pl
  • Menu
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Misja Tereski