ďťż
Misja Tereski
Skladniki: * 1 1/2 kg kurczaka * 2 średnie cebule * 2 łyżeczki soli * 3 świeże korzenie imbiru, pokrojone w plasterki * 1 1/4 szklanki wytrawnego sherry * woda * 2 łyżeczki cukru kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: * Cebulę pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka z imbirem i solą. Dodać umytego kurczaka, zalać gorącą wodą i gotować 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć garnek i gotować kurczaka na małym ogniu 15 minut. * Kurczaka przełożyć do salaterki. Do gotującego się wywaru dodać sherry i cukier, a następnie zalać nim kurczaka. Przełożyć go kilkakrotnie, aby dokładnie nasiąkł wywarem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracając go w marynacie. * Z marynaty wyjąć kurczaka i cebulę. Cebulę wyrzucić, a kurczaka osuszyć i pokroić na porcje. Podawać na zimno, udekorowanego kolendra. |